NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Innovatív határforgalom-ellenőrzést segítő rendszert tesztelt az NKE

Az illegális migránsok kiszűrésére alkalmas, elektromágneses technológia egy szlovák cég fejlesztése. A csanádpalotai határátkelőnél tartott háromnapos teszt a Rendészettudományi Kar Határrendészeti Tanszék, valamint az Innovációs és Technológiai Iroda tervezésében és szervezésében valósult meg.

Egyedülálló határforgalom-ellenőrzést támogató rendszert teszteltek a magyar szakemberek január 26-a és 28-a között Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen. Az elektromágneses technológián alapuló Gate Guard a szlovák RALEN Research Center szabadalmaztatott fejlesztése, amely lehetővé teszi a kamionokban vagy egyéb haszongépjárművekben elrejtőzött személyek gyors észlelését. A RALEN termékeit a világ több pontján, köztük az Egyesült Királyságban, a lengyel-belarusz, a szlovák-ukrán, valamint az amerikai-mexikói határon is alkalmazzák.

A teszt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratórium elnevezésű projektjének keretében valósult meg. A projekt egyik pillére a határbiztonsággal kapcsolatos innovációkra épül. A teszt létrejöttét az NKE Rendészettudományi Karának Határrendészeti Tanszéke kezdeményezte és szervezte, az előkészítő munkában pedig az Egyetem technológia- és tudástranszferért felelős szervezeti egysége, az Innovációs és Technológiai Iroda is részt vett. A háromnapos programot a helyszínen Németh Gábor rendőr alezredes, az NKE Határrendészeti Tanszék tanársegédje vezette. A próba helyszínére és időpontjára, a jelentős kamionforgalom figyelembe vételével, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság tett javaslatot.

A rendszer tesztelése szerdán éjszaka kezdődött, csütörtökön délutántól estig tartó próbával folytatódott, majd pénteken egy reggeltől kora délutánig tartó munkával zárult. A Gate Guard nemcsak a magyar, hanem a külföldi szakemberek körében is nagy érdeklődést váltott ki, a csütörtöki napon például a román rendőrség képviselője mellett az osztrák és a török rendőri kontingensek parancsnokai tekintették meg a rendszert működés közben. (Utóbbiak kétoldalú, nemzetközi megállapodások alapján látnak el szolgálati feladatokat Magyarország déli határszakaszán.)

A szlovák cég munkatársai egy mobil demórendszerrel érkeztek Csanádpalotára, amely két, a kamionok első és hátsó rendszámára irányított kamerából, egy elektromágneses hullámokat kibocsátó egységből, valamint egy három monitort tartalmazó operátorfülkéből állt. Az átvilágítási folyamat teljes mértékben automatizált, a technológia kizárólag a kamionokban vagy egyéb haszongépjárművekben elbújt embereket azonosítja (az állatokat nem). Így a rendszer kifejezetten alkalmas az illegális migránsok gyors kiszűrésére és az embercsempészet elleni hatékony küzdelem segítésére.

A helyszínen megtudtuk azt is, hogy a Gate Guard az emberi egészségre teljes mértékben veszélytelen. Egy kamion sofőrfülkéjének és rakodóterének szkennelése körülbelül másfél perc alatt megtörténik. A rendszer folyamatosan, napi 24 órában üzemképes, hálózati áramról működik, az esetleges áramszünetek idejére pedig rendelkezik UPS-sel, azaz szünetmentes tápegységgel. A Gate Guard igény szerint akár napelemekkel is működtethető. Az adatokat optikai kábel továbbítja, az operátor pedig az általa figyelt monitorokon részletes információkat lát az ellenőrzött járműről (például a beérkezés időpontját, az első és a hátsó rendszámát, a származási országát és természetesen az átvilágítás eredményét). A háromnapos tesztelés sikeresen zárult, a rendszer a próbaképpen a járművekben elbújt rendőröket minden esetben jelezte.

A helyszínen készült teljes képgaléria megtekinthető az Innovációs és Technológiai Iroda honlapján.

 

Szöveg és fotó: Prófusz Péter


Címkék: RALEN teszt