NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Deli Gergely rektori pályázatát támogatja az NKE Szenátusa

Egyhangúlag támogatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusa Deli Gergely rektori pályázatát. A vezetői megbízásra irányuló pályázati eljárást január elején írta ki a fenntartó Miniszterelnökség, miután a rektori tisztséget előzőleg betöltő Koltay Andrást a Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság elnökévé választották.  A posztra egyedüliként pályázó Deli Gergely február elsejétől öt évig vezetheti az intézményt.

„A Szenátus Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori beosztására benyújtott pályázatát szakmailag megfelelőnek értékelte, és támogatta annak Fenntartó elé terjesztését” – szerepel a 21 szavazati jogú tagot számláló testület mai ülésén hozott határozatban.

Deli Gergely az ülésen megerősítette: nyitott és együttműködésre kész rektorként kíván tevékenykedni. Ezt jelzi mottója: „Tettrekészség és bajtársiasság”. A cégeknél használatos fogalomhasználattól eltérő „tettrekészség” a jóindulatú buzgóság jelentéstartalmával több, mint proaktivitás, a „bajtársiasság” pedig az egész embert és annak életfeladatát célozza, így több, mint kollegialitás, az Egyetem polgárai ebben az erkölcsi többlettartalomban emelkedhetnek ki – fogalmazott a rektorjelölt, aki beszélt elképzeléseiről is. Mint elmondta: kifelé kiemelt fontosságúnak tekinti a Magyar Tudományos Akadémiával való stratégiai együttműködést, első hivatalos útja is a köztestület elnökéhez vezet majd tervei szerint. Szintén fontosnak tartja a közigazgatási továbbképzésre való figyelmet, a fiatalok megszólítását a Hallgatói Önkormányzaton keresztül, míg a nemzetközi szintlépésben az Egyetem holdudvarában „think tank”-ként működő Eötvös József Kutatóközpontot. A Ludovika International Leadership Program keretében főleg keleti és déli országok NKE profilú egyetemeiről hívna meg vendégoktatókat. Az egyetem belső életében a jelölt az oktatás – és tanulás módszertanának reformját tartja kiemelten fontosnak. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar esetében egyebek mellett a világszínvonalú haditechnikákhoz illeszkedő tisztképzést, valamint a Ludovikás életutakat feltáró „Ludovika Csendes Hősei” programot, a Rendészettudományi Kar esetében a civil közigazgatási biztonsági szakemberek számára is hozzáférhető képzések erősítését emelte ki programjából. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar esetében az önkormányzati szakemberek utánpótlásának fontosságáról, az államtudományi mesterképzések átgondolásáról, a Víztudományi  Kar esetében pedig a folyamatban lévő beruházásokról és az Európán túlra mutató vízdiplomáciai képzés erősítéséről szólt.

Deli Gergely jogász, egyetemi tanár az Alkotmánybíróság főtanácsadója és a győri Széchenyi Egyetem professzora. Jogi diplomáját az ELTE-n szerezte, doktori fokozatát „summa cum laude” minősítéssel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A Széchenyi Egyetemen habilitált, de tanult New York-ban és Cambridge-ben is. Jelenleg megbízott oktatóként tanít az ELTE-n, Győrben két helyen: az ottani egyetem mellett a Német Jogi Centrumban intézetvezető, korábban volt megbízott oktató az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetemen és a Mathias Corvinus Collegiumban, amelynek korábban igazgatóhelyettese is volt. Deli Gergely hat nyelven beszél (angol, német és spanyol nyelven felsőfokon), nős, egy fia van, hobbija és egyik szakterülete a római jog.

A Szenátus döntését továbbította a Fenntartó felé, amely pozitív elbírálás esetén kezdeményezi a köztársasági elnök felé Deli Gergely rektori kinevezését. A köztársasági elnök döntése alapján a rektori megbízatás 2022. február 1-jétől öt év időtartamra szólhat.

 

Szerző: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes