Titánok között

Meghívott vendégként adott elő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Takahara Akio, a Tokiói Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakértője. 

Előadásában arról beszélt, hogy milyen lehetőségeket és dilemmákat teremt Japán számára a Kína és az USA közötti, dinamikusan változó viszonyrendszer. Kína és az Egyesült Államok új hidegháborúba sodorják a nemzetközi rendszert? Ha beleolvasunk a kínai politikai vezetés egyik fontos üzenetközvetítő sajtóorgánumába, a Global Times hasábjaiba, a „hidegháború” kifejezés számos cikkben köszön vissza, javarészt azzal az üzenettel, hogy az Egyesült Államok a Kínával szembeni konfrontatív politikájával „hidegháborús mentalitásba” rángatja bele a nemzetközi életet. Amerikai folyóiratok és különböző szellemi műhelyek írásaiban eközben szintén visszatérő motívummá vált az „új hidegháború”: az, hogy vajon elkerülhető-e, hogyan érdemes értelmeznünk és elkülönítenünk a ’45-89 közötti helyzettől, vagy akár az, hogy hogyan kellene megnyerni ezt a játszmát.

Takahara Akio egyebek mellett olyan kérdésekre adott választ, mint például mióta és miért vált konfrontatívvá Kína külpolitikai viselkedése a régióban? Hogyan befolyásolja mindez a kínai-japán kapcsolatokat? Hogyan reagál erre Kína?

A teljes tartalom a ludovika.hu-ra kattintva érhető el.


Címkék: interjú Kína USA Japán