NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Középpontban egy Virtuális MI Központ létrehozása

Koller Boglárka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nemzetközi rektorhelyettese fogadta Martony Ágnest és Andrew Dolant, a skóciai székhelyű Center for the Study of the New Security Challenges (CSNSC) Ltd. vezetőit. A találkozón részt vett Breuer Klára, az NKE Nemzetközi Igazgatóságának vezetője, valamint Kováts Antónia irodavezető.

Az Egyetem és a CSNSC együttműködési megállapodása 2019. december 5. óta létezik, mely azt is előrevetíti, hogy az NKE és a CSNSC Ltd. közös úgynevezett Virtuális Mesterséges Intelligencia Központot hoz létre. Az MoU aláírásán túl, az NKE és a CSNSC Ltd. között már több évre visszatekintő együttműködés zajlik, melynek keretében a CSNSC Ltd. bevonja az NKE oktatóit és kutatóit a magyarországi, Mesterséges Intelligenciáról szóló konferenciáikba. A CSNSC Ltd. továbbá több alkalommal biztosított az Egyetem számára külföldi előadót és nyújtott nagyobb szakkönyv-adományt az Egyetem Központi Könyvtára számára. Legutóbb, a pandémiás körülményekhez igazodva, webinárium formájában zajlott angol nyelvű rendezvény, ahol Andrew Dolan igazgató mellett, Ződi Zsolt az Eötvös József Kutatóközpont kutatója és Gyaraki Réka, az NKE Rendészettudományi Karának oktatója adott elő.

A nemzetközi rektorhelyettessel folytatott megbeszélésen a két fél áttekintette azokat a lépéseket, amelyeket a Virtuális Mesterséges Intelligencia Központ létrehozásának érdekében kell megtenni, olyan módon, hogy abba a Karok és az érdeklődő Kutatóközpontok is bevonásra kerüljenek. A cél az, hogy a közös munka támogassa a Karokon és a Kutatóintézetekben folyó oktató- és kutatómunkát. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy Q 1-es folyóiratokban megjelentethető, közös publikációk is készüljenek. A CSNSC Ltd. részéről készség mutatkozik arra is, hogy továbbképzéseket szervezzenek az Egyetem szakemberei számára annak érdekében is, hogy a jövőben újabb, MI tematikájú kurzusok jöhessenek létre.

 

Szöveg: Nemzetközi Igazgatóság