NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Civitas Sapiens ’21: „Találjuk fel a jövőt”

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem konkrét, a piacon is hasznosítható megoldásokkal kíván hozzájárulni a digitális megoldások fejlesztéséhez – hangzott el a Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencia megnyitóján. A Digitális Jólét Program (DJP) idei szakmai rendezvénye kiegészült a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak találkozójával is.

A visegrádi országok szoros kapcsolatát és a közép-európai térség gazdasági erejét hangsúlyozta köszöntőjében Varju Krisztina Dóra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. A Visegrádi Együttműködés elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos elmondta: az országok tanúbizonyságot tettek összetartásukról a pandémia során, és helyt álltak azokban az időkben is, amikor az európai megoldások kevésnek bizonyultak. Hangsúlyozta: „a világjárvány legnehezebb időszakait is viszonylagos gazdasági stabilitással átvészelve, 2022-re EU-átlag feletti össz-V4-es GDP növekedést prognosztizálnak a régiónak.” Elhangzott az is, hogy a konferencia programja szorosan kötődik a magyar V4 soros elnökség célkitűzéseihez is. Magyarország 2021 júliusától vette át Lengyelországtól a Visegrádi Együttműködés soros elnökségi feladatait. A magyar elnökség programjával összhangban, a Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencia is lehetőséget ad a V4 országoknak a közigazgatási- és a piaci szektor jógyakorlatainak bemutatására és a szakmai eszmecserékre, de – a rendezvény fővendégeként jelen lévő Csehországnak köszönhetően – naprakész ismereteket lehet szerezni a cseh piaci szereplők „smart” (okos) megoldásairól is a Ludovika Arénában rendezett kiállításon.

A közép-európai térség versenyképességének javulásáról, valamint a térség gazdasági teljesítőképességének fokozódásáról beszélt köszöntőjében Nagy Balázs stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársa úgy véli: a V4 országoknak a technikai fejlődés élvonalában kell állniuk és közösen kell válaszokat találniuk a folyamatosan érkező technológiai kihívásokra. A fizikus, Gábor Dénes szavait idézve arra kérte a kétnapos konferencia résztvevőit, hogy a tapasztalatcserék és szakmai beszélgetések révén „találják fel a jövőt”, és ösztönözzék innovatív, „okos megoldásokra” a közép-európai településeket.

Az Európai Bizottság idén márciusban mutatta be az Európai Unió 2030-ig megvalósítandó digitális átalakulására vonatkozó jövőképét és megoldási javaslatait. „A cél az, hogy minél több vállalkozás használjon mesterséges intelligencia alapú megoldásokat, az államnak pedig a digitális infrastruktúra és a digitális készségek fejlesztésére kell helyeznie a hangsúlyt” – fogalmazott az uniós javaslatra reagálva a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára. Uzsák Katalin bevezető gondolataiban összegezte az elmúlt évek fejlesztési irányait, az elért eredményeket, de kiemelte: a digitális megoldásokat elérhetővé kell tenni az állampolgárok számára is, tehát „a legkisebb településen, a legidősebb állampolgárnak is hozzáférést kell biztosítani” az új megoldásokhoz.

Martina Tauberová, a Cseh Kereskedelmi és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese ünnepi köszöntőjében összegezte azt a fejlődési tendenciát, melyet a V4 országok, köztük Csehország az elmúlt években bejárt. A miniszterhelyettes célja, hogy a vállalkozások összekapcsolásával és az innovatív megoldásokról folytatott tudományos diskurzusok révén tovább erősítse a két ország közti együttműködést. Úgy véli: a konferencia jó lehetőség arra, hogy a digitalizáció ne pusztán üzletről szóljon, hanem a kutatók, szakértők inspirálhassák egymást.  

Az NKE oktatási rektorhelyettese, Christián László r. ezredes üdvözölte a résztvevőket a kétnapos rendezvénynek otthon adó intézményben. Köszöntőjében kiemelte: az egyetem konkrét, a piacon hasznosítható megoldásokkal kíván hozzájárulni a digitális megoldások fejlesztéséhez. „A játékos tanulás a 21. század alapvető kihívása, mert be kell építeni az élményt a képzési programba” – fogalmazott a rektorhelyettes. Az NKE célja olyan, a korszerű technológiákon alapuló kreatív oktatási, illetve probléma alapú tanulási módszerek kidolgozása és alkalmazása, melyek során tapasztalati úton tanulhatnak a hallgatók. Ezen elgondolások mentén született meg a Kibervédelmi Szemlélőség, valamint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar együttműködésében a LEGO okosváros is, mely nagy sikerrel mutatkozott be a kecskeméti Nemzetközi Repülőnapon és Haditechnikai Bemutatón. Christián László r. ezredes úgy véli: az interaktív „kiberbiztonsági játszótér” jól bemutatta egy város működtetésének komplex feladatát, és rávilágított arra is, hogy a városi élet nélkülözhetetlen szereplői a rendőrök, a katonák, a katasztrófavédelmi, a kiberbiztonsági, a közigazgatási és a vízügyi szakemberek. „A jövő okos városainak legkiválóbb szakemberei tanulnak nálunk” – emlékeztette a résztvevőket az oktatási rektorhelyettes, hangsúlyozva: az NKE képzési struktúrájában jelenlévő hivatásrendek mindegyikének fontos szerep jut az okos városok működtetésében. Christián László r. ezredes szólt az NKE Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratóriumában végzett munkáról is, melynek egyik alappillérét a településbiztonság adja.

A megnyitón Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője az együttműködés, az üzlet és a bátorság erénye közti összefüggéseket taglalta. A (külföldi) partnerekkel való együttműködés kapcsán a tapasztalatcserét hangsúlyozta, de elmondta azt is: a digitalizáció egy üzleti tevékenység, amelyben minden fél a lehető legjobb megállapodásra törekszik. A DJP szakmai vezetője arról is beszélt: a jó okos megoldások összkormányzati szempontból is tanulságosak lehetnek, és a kisebb településeken véghez vitt fejlesztések átültethetők a nagyobb városok (közigazgatási) gyakorlatába is.

A rendezvényen a plenáris előadások mellett a fenntartható településfejlesztésről és a jövő okos városairól is szó volt, de a mesterséges intelligencia legújabb vívmányaival, számos okos megoldással és drónszimulációs programokkal is várják az érdeklődőket a Ludovika Arénában berendezett interaktív kiállító térben szeptember 22-ig.

 

Szerző: Zavodnyik Blanka

Fotó: Bodó Pál