NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Mádl Ferencet választotta névadójául a Nemzetek Európája Karrierprogram második évfolyama

2021. szeptember 3-5. között képzésindító konferencia és workshop előzte meg a szeptember 6-án induló Nemzetek Európája Karrierprogram második évfolyamának képzését, melyre a 2021-2022-es tanévben 19 fő nyert – sikeres vizsga után – felvételt.

Prőhle Gergely programigazgató a Visegrádon megrendezett képzésindító program megnyitóján kiemelte, hazánk soros V4-elnökségének időszakában a hétvége helyszíne külön fontos, szimbolikus üzenet- és hozzáadott értékkel bírt a Nemzetek Európája Karrierprogram képzésen résztvevők számára az európai uniós nemzeti érdekérvényesítés jelentősége szempontjából. A program első napján Győri Enikő Európai Parlamenti képviselő az Európai Unió aktuális helyzetéről, hazánk EU-tagságáról beszélt a résztvevőknek. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora pedig az európai nyilvánosság és az európai politika viszonyáról, a médiaszabályozás és a szólásszabadság kérdésköréről tartott előadást.

A Nemzetek Európája Karrierprogram új évfolyamának résztvevői a második napi orientációs tréning és workshop során, az ismerkedős, a bemelegítő játékok után EU-kvízben mérték össze tudásukat, majd kidolgozták a tanév során általuk képviselni kívánt „Évfolyam Chartát”, és – immár a hagyományt folytatva, kortes beszédek alapján, titkos szavazással – névadót választottak maguknak Mádl Ferenc volt köztársasági elnökről nevezték el évfolyamukat személyében.  

A szombati napot Gottfried Péter, az MNB Monetáris Tanácsának tagja, korábbi miniszterelnöki európai uniós főtanácsadó előadása zárta, aki a közös Európánkat érintő kihívásokról, azok okairól, hátteréről és az EU lehetséges fejlődési irányairól beszélt. Kiemelte, hogy az EU belső feszültségeinek egyik oka, hogy az EU 2004-es nagymértékű kibővítéséből fakadó, megnövekedett diverzitás kezelésére nem született még megfelelő stratégia. A jogállamisági és az európai értékek kezelése kapcsán érzékelhető konfliktusok is oda vezethetők vissza, hogy a téma úgy került az uniós napirend tetejéreélére, hogy ezt megelőzően nem született meg egy mindenki által elfogadott katalógus, mellyel elkerülhető lenne a kettős mérce problematikája. Hangsúlyozta, hogy a problémák hatására nem kilépni kell az EU-ból, hanem meg kell oldani azokat. 

A hétvége folyamán a program résztvevői találkozhattak és beszélgethettek még a képzés tantárgyfelelősei közül Bólya Boglárkával, az IM európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával, Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével, valamint az első évfolyamon végzett Alumni képviselőivel.

Összességében a képzésindító hétvége elérte célját, hiszen a képzésindító konferencia és workshop eredményeképpen a Nemzetek Európája Karrierprogram második évfolyamának résztvevői kellő szakmai impulzust kapva, egy kifejezetten együttműködő csapatként kezdhetik meg két szemeszteres képzésüket.