Európa a német és a francia választások küszöbén

Felelősséggel tartozunk a hagyományos, elmélyült magyar-német kapcsolatok fenntartásáért – szögezte le Klaus von Dohnanyi, Hamburg korábbi első polgármestere a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete beszélgetés-sorozatának első rendezvényén, amelyen a résztvevők a többi között szóltak Angela Merkel német kancellár távozásának uniós és belpolitikai hatásairól is.

Németországban idén szeptemberben szövetségi parlamenti voksolást, Franciaországban jövő áprilisban pedig elnökválasztást tartanak. Ennek kapcsán érdemes felidézni az elmúlt évtizedek történéseit, elemezni a már most is érzékelhető tendenciákat. A német belpolitikai folyamatok utóbbi években megfigyelhető átalakulásának oka a történeti tudat folyamatos változásában keresendő – emelte ki Dohnanyi, aki elmondta, hogy a „természetes úton létrejött öntudatot a második világháborút követően elvesztették” hazájában. Arra a kérdésre, hogy mi az oka a Németországban tapasztalható Kelet-Nyugat ellentétnek, a szociáldemokrata politikus úgy fogalmazott: 1945 után a nyugatnémet tartományok egy új rend(szer) felépítésére kaptak lehetőséget, amelyet a demokratikus berendezkedés nagymértékben elősegített. Ugyanakkor a gazdasági különbségek – kiemelten a legerősebb vállalatok székhelyei – napjainkban is mély törésvonalat képeznek az ország két része közt. Angela Merkel 15 éves kancellársága kapcsán az előadó megjegyezte: természetes módon a CDU politikusának is akadtak hibái, mégis fizikusként megszokta és alkalmazta a tényeken alapuló döntéshozatalt, ezáltal képes (volt) hatékonyan igazgatni Németországot. A Zöldek sikere is ugyanakkor azt mutatja, hogy Németországban is nagy igény van a környezeti változásokkal való foglalkozásra, és egyre több párt veszi be programjába a munkahelyteremtés és a gazdasági fellendítés klímatudatos aspektusait.

Az Európai Unióval és a szuverenitással kapcsolatos politika jövőjéről Dohnanyi úgy nyilatkozat: jelentős nézeteltérésekre, vitákra és ideológia-ütkeztetésekre kell számítanunk a jövőben is. Emellett hozzátette, hogy Merkel után teljesen új korszak és szemléletmód következik, és „nem tudhatjuk előre, milyen irányba halad majd a német belpolitika.” Európának pedig minden olyan lehetőséget meg kell ragadnia, amely által javíthatja versenyképességét Kínával, s akár az Amerikai Egyesült Államokkal szemben is. A német politikus szerint a többsebességes Európának csak akkor lehet jövője, ha gazdaságilag nem függ külső beszállítóktól. Fontos szempont, hogy „milyen Európát akarunk teremteni.” Az Unió működése szempontjából kezdetektől fogva alapvető francia-német tengely sorsa a Brexit után csak a kompromisszumkészség folyamatos alkalmazásával működtethető - hangsúlyozta Klaus von Dohnanyi, aki szerint a két ország vezetőinek gyökeresen másként kellene tekinteniük a közös ügyekre.

Az elismert német szociáldemokrata politikus – akinek apai nagyapja magyar zongoraművész volt – a Németországért való fáradhatatlan munkájáért számos kitüntetésben részesült. Manapság is gyakran kikérik véleményét aktuális témákról, reálpolitikus megközelítése az európai folyamatokat és Magyarország megítélését illetően az elmúlt években nagy figyelmet keltett.

Szöveg: Pap Melinda