NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Nők a politikában: Illés Boglárka

2020-ban volt száz éve, hogy Magyarországon először kerülhetett női politikus a Parlamentbe. A centenárium alkalmából az Ostrakon Szakkollégium Nők a politikában címmel indított beszélgetéssorozatot, amelynek második vendége Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, korábbi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár volt.

A családi környezetnek, a szocializációnak nagy jelentősége van a pályaválasztásban, így van ez a politikai – közéleti tevekénységet választók esetében is. Illés Boglárka Mátészalkán született, és már fiatalon sokat beszélgetett történelemről és közéleti kérdésekről szüleivel, nagyszüleivel. „Hamar kialakult bennem egy fogékonyság a Kárpát-medencei magyarsággal kapcsolatos témák iránt”- fogalmazott az előadó, aki később a sárospataki gimnáziumban számos határon túli magyar barátot is szerzett. Ebben az időben volt a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazás, amelyen a jelenlegi kormánypártok egyértelműen kiálltak a határon túli magyarok mellett, ez pedig szimpatikus volt számára. Innentől kezdve sokkal intenzívebben követte a közéleti-politikai eseményeket. Budapestre kerülve az ELTE jogi karán szerzett diplomát, ahol számos közéleti vitán vett részt. A Fidelitas képviselői keresték meg és kérték a csatlakozását a szervezethez. „Ez egy olyan közösség, ahol nemcsak random, hanem akár napi szinten is tudunk közéleti kérdésekről szakmai vitákat folytatni”- fogalmazott a szervezet jelenlegi elnöke.

Az online előadáson elhangzott, hogy manapság a legtöbb fiatalt nem érdekli a politika, vagy kiábrándult abból. A volt helyettes államtitkár szerint ezt a generációt sok őszinte, nyílt beszélgetéssel lehetne meggyőzni arról, hogy érdemes részt venniük a közélet alakításában. „Nagyon fontos a hitelesség kérdése is, hogy amit képviselünk, azt következetesen tegyük, és ha hibázunk, azt ne szégyelljük elismerni”- tette hozzá Illés Boglárka. Elhangzott az is, hogy egyre több olyan fórum áll a fiatalok rendelkezésére, ahol elmondhatják véleményüket, amelyek így akár a döntéshozókhoz is eljuthatnak. Ilyenek például az ifjúsági önkormányzatok, a diákönkormányzatok vagy az Országos Diáktanács. Illés Boglárka reméli, hogy ezek száma a jövőben növekedni fog. „Lehet és kell is számítani a fiatalokra a politika világában is”- tette hozzá a Fidelitas elnöke.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Horváth Péter Gyula / pestisracok.hu