NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Globális témák is szerepeltek a Magyary konferencián

A rendezvény kiváló platformot nyújt a jog-, a társadalom-, és az államtudomány területét összefogó tudományos diskurzusoknak – hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem online rendezvényén. A Magyary Zoltán Szakkollégium idei konferenciáján a szakkollégiumok közötti szakmai és tudományos együttműködés fontosságára hívták fel a figyelmet a résztvevők.

Nagy sikernek könyvelte el a jelentkezők magas számát Szabó Máté Csaba, a szakkollégium igazgatója, aki elmondta, hogy a rendezvénynek idén sokkal több külső résztvevője van, mint az elmúlt években. Kiss Adrienn, a szakkollégium elnöke úgy véli, hogy bár az online tér ellehetetleníti a kötetlenebb szakmai diskurzusokat, abban mindenképpen segít, hogy az ország több pontjáról is becsatlakozhassanak kutatók a diskurzusba, így szélesebb körben nyomon követhetővé válnak a „Magyarys életutak”.

Az e-sport magyarországi gazdasági hatásairól, az angolszász bírói precedens szerepéről, a magyar nemzeti kisebbségek nyelvi jogairól, de az állattartók jogi felelősségéről, fogyasztóvédelmi kérdésekről és az őslakosok környezetvédelmi tevékenységéről is szó volt a jogtudományi és közgazdaságtani szekció ülésén, amelyen 11 pályamunkát ismerhettek meg a résztvevők. A biztonságpolitikai szekció résztvevői a nemzetközi politikai helyzetbe engedtek betekintést: az Orosz Föderáció, Izrael, Ukrajna, Kína, Afrika és India biztonságpolitikai kérdéseinek egy-egy szegmensét vizsgálták a hallgatók, de szó volt a katonai toborzás fajtáiról és arról, hogy milyen szerep jut a videójátékoknak a hadviselésben. Szociológiai, politológiai és nemzetközi politikai kérdésekről tárgyaltak a harmadik szekció résztvevői, akik olyan globális kérdésekre igyekeztek választ találni, mint hogy milyen szabályai vannak a nemzetközi örökbefogadásnak, milyen okok húzódnak meg a 2020-as örmény-azeri háború kirobbanása mögött, vagy arra, hogy van-e létjogosultsága a környezetvédelmi kérdéseknek egy nemzetközi konfliktus idején? A digitális világ változásaira reagáltak a kiberbiztonsági szekció résztvevői, akik egyebek mellett a digitális állami megfigyelés elfogadhatóságáról, etikai kérdésekről, a pszichológiai manipuláció fortélyairól és az otthoni munkavégzés kiberbiztonsági kockázatairól is folytattak eszmecserét a kerekasztal-beszélgetésen.

Szöveg: Zavodnyik Blanka