NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Diplomaták egymás között

„Nem szabad csak a felszínt látni, hanem mögé kell nézni annak, hogy mi mindennel kell foglalkoznia egy diplomatának” – hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem online rendezvényén, ahol a külügyi pálya állomásaival ismerkedhettek meg a résztvevők. Breuer Klára és Robák Ferenc korábbi nagykövetek a diplomácia szépségeiről és nehézségeiről is beszéltek a House of European Affairs and Diplomacy (HEAD-NKE) eseményén.  

„Nagyon sok nehézséggel, de nagyon sok szép pillanattal nézünk szembe” – vallotta be Breuer Klára, aki szerint a diplomata pálya egyik legnagyobb nehézségét a huszonnégy órás munkavégzés jelenti, ugyanis „a külszolgálatban soha nem áll meg a munka”. Az egyetem nemzetközi igazgatója azt is elárulta, hogy a kívülről csillogó ceremóniák mögött milyen kemény munka húzódik meg. „A diplomata a hazáját képviseli, így minden egyes szava jelent valamit” – figyelmeztetett Breuer Klára, aki sajtóattaséként a washingtoni-, majd nagykövet-helyettesként a londoni nagykövetségen is képviselte a magyar érdekeket, valamint a lisszaboni nagykövetség vezetőjeként is sokat látott a diplomácia különös világának titkaiból.

Robák Ferenc, az Európa Tanács melletti állandó magyar képviselet korábbi vezetője elmesélte, hogy milyen hosszú utat járt be, míg otthonra nem talált a külügyi pályán. „Állandó volt a változatosság: szeretem a kihívásokat, szeretem a feladatokat, de szeretem azt, ha azok változatosak” – mesélte a volt algériai konzul, tunéziai és brüsszeli nagykövet. Robák Ferenc a többi mellett azt is elmondta: fontos feladat az, hogy Magyarország számára előnyös lehetőségeket kutassanak fel és azokat közvetítsék a hazai döntéshozatal számára, a kintieket pedig meggyőzzék arról, hogy milyen kölcsönösen pozitív hozadékai lehetnek az együttműködésnek.

A kerekasztal-beszélgetésen egyebek mellett arról is szó volt, hogy mi a különbség az amerikai és európai nagyköveti rendszer között, de a tapasztalt diplomaták azt is elárulták, milyen fizikai és mentális kihívásai vannak ennek a speciális életmódnak, ahol a feladatok a megbízólevél átadásának felemelő pillanatától egészen a hajnali reptérlátogatásokig terjednek.

„Az egyik szépsége a munkának, hogy az (én) kezemben is van Magyarország sorsa, mert ott, abban a pillanatban egy egész nemzetért állok ki” – hangzott el az izgalmas, élményekben és személyes történetekben gazdag beszélgetésen.

Szöveg: Zavodnyik Blanka