NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Tanulmánykötettel köszöntötték a diplomatát

Online kerekasztal-beszélgetésen ünnepelték barátai, munkatársai Schöpflin György történészt, az Európai Parlament volt képviselőjét. A Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézet (FTI-iASK) és az NKE közös rendezvényén mások mellett Hörcher Ferenc, a Politika- és Államelméleti Kutatóintézet igazgatója is köszöntötte a 80 éves politikust, akinek egy tanulmánykötettel is kedveskedtek kollégái.

Bogyay Katalin, Magyarország 15. ENSZ nagykövete több évtizedes barátságot ápol Schöpflin Györggyel, akiről elmondta: bár gyerekkora óta külföldön él, mégis egyike azoknak, akik fontos dolgot tudnak tanítani a magyar társadalomnak. „Úgy képes kifejezni a közép-európai létet, mint senki más”- ezt pedig Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke mondta az ünnepeltről. Az eseményen Agárdi Izabella kutató mutatta be és elemezte a „Zavaros vizeken kormányozva” című ünnepi kötetet. A kiadvány egyszerre illusztrálja Schöpflin György sokirányú kutatói érdeklődését, az évek alatt kiépített kapcsolatrendszerét, valamint a tudomány szolgálatában végzett több évtizedes elkötelezett kutatómunkáját – emelték ki a kötetben közreműködők. A könyvben olvasható esszék egyrészt foglalkoznak Közép-Európa jelenével, választ keresnek az észak-déli megosztottság és az integráció nyomán keletkező nehézségekre, de átfogó, globális kérdéseket is górcső alá vesznek. A szerzők – Schöpflin barátai, munkatársai – a politika- és bölcsészettudomány, a közgazdaságtan, a szociálpszichológia és a hidrológia kutatói, egyben a politikai gondolkodás elismert formálói. A kötet megszületésében is közreműködő Hörcher Ferenc kiemelte, hogy fontos szerepe van a történésznek a magyar politikai élet, valamint a „magas” politikai kultúra alakításában, formálásában. Az NKE Politika- és Államelméleti Kutatóintézet igazgatója úgy véli, az ünnepelt személyisége és munkássága bizonyította a konzervativizmus egy fontos alapelvét, miszerint a kultúra tesz mássá minket, s ez a politikára is hatással van.

Schöpflin György a többi között arról beszélt, hogy mindig fontosnak tartotta felfedni, mi áll a dolgok hátterében, mert csak így lehet az embernek fejlődnie. A volt uniós képviselő szerint az események mindig hatással vannak egymásra, s a pillangó-effektusnak köszönhetően előbb-utóbb mindannyian részesei leszünk annak. Erre a pandémia kiindulópontjának számító Vuhant hozta példának: egy évvel ezelőtt kevesen tudták volna megmutatni a kínai várost a térképen, mára viszont már az egész világ ismeri a helyet. Schöpflin György 15 éven át volt képviselő az Európai Parlamentben, napjainkban a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézet Tanácsadó Testületének vezetője, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének vezető kutatója.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka