NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Online nyílt napok: RTK

A Rendészettudományi Kar bemutatásával folytatódott az online nyílt napok sora a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Ludovika TV stúdiójából közvetített élő műsorban az érdeklődők részletes információkat kaphattak a rendészeti képzésekről, a felvételi követelményekről, valamint olyan egykori hallgatókkal is készült beszélgetés, mint például Lakatos Tibor dandártábornok, az ORFK főosztályvezetője, akit az Operatív Törzs tájékoztatóiról ismert meg az ország.

„Az egyetem közösséget épít és élményeket ad mindazoknak, akik ide járnak”- fogalmazott köszöntőjében Koltay András. Az intézmény rektora szerint azért is érdemes az NKE-re jelentkezni, mert az itt végzettekre biztos jövő, kiszámítható karrierpálya vár a diploma megszerzését követően. Különösen igaz ez a rendészeti jellegű képzéseket elvégző hallgatókra, akik hazánk biztonságáért felelnek majd, tiszti beosztásban. Koltay András szerint ez egy olyan hivatás, ami különösen nagy felkészültséget és elkötelezettséget igényel a művelőitől. „Nagyon szeretnénk, ha olyan döntést hoznának, hogy Magyarország rendjéért, rendvédelméért kívánnak dolgozni szakmai pályájuk során. Ebben meglesz a kiteljesedési lehetőségük, szakmai karrierjük egyes lépései előre láthatóak, tervezhetőek lesznek. Nagy szükség van Önökre, várjuk Önöket szeretettel!”- hangsúlyozta az intézmény rektora.

A Rendészettudományi Karon hivatásos tiszteket képeznek a rendőrség, a NAV, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás számára. Az RTK képezi az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság hivatásos állományát és ügyintézőit is, valamint többségében innen kerülnek ki a magánbiztonsági szektor vezető szakemberei is. „Magyarországon valamennyi rendvédelmi szerv számára a kar biztosítja a tiszti utánpótlást, rajtunk keresztül vezet az út a tiszti rendfokozat megszerzéséhez”- hangsúlyozta köszöntőjében Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok. A kar dékánja szerint nem könnyű hozzájuk bekerülni: az emelt szintű érettségi, a nyelvvizsga szükséges, de nem elégséges feltétel, hiszen fizikailag felkészültnek, pszichésen stabilnak, érzelmileg kiegyensúlyozottnak kell lenniük a jelentkezőknek. Elhangzott, hogy a karon a tanulmányok végzése is másként történik, mint a többi felsőoktatási intézményben. Az RTK hallgatói katonás rendben és fegyelemben töltik el a napjaikat, az elméleti és a gyakorlati képzés mellett nagy hangsúly van a rendészeti szocializáción. Magasak az elvárások, de a juttatások is jelentősek: ingyenes kollégiumi elhelyezés, napi háromszori étkezés, laptop, hallgatói ösztöndíj.  „Nekünk a legkiválóbbakra van szükség, ehhez kell vagányság, elhivatottság, kalandvágy, de elsősorban egy érett gondolkodás”- fogalmazott Ruzsonyi Péter.

Az RTK a hazai felsőoktatás egyetlen rendészeti képzést folytató kara, ahol a hallgatók nappali munkarendben három-, illetve négyéves alapképzési, levelező munkarendben hároméves alapképzési, valamint kétéves mesterképzési szakokon folytathatnak tanulmányokat. A nappali képzések többsége szigorú fizikai, egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötött és a civil szakirányok kivételével az első évfolyamos nappali munkarendre felvett hallgatók rendészeti alapfelkészítésen vesznek részt. Ennek első öt hete (intenzív szakasz) mind fizikailag, mind mentálisan megterhelő, ennek során alapvetően gyakorlati foglalkozásokon (lőkiképzés, alaki, testnevelés) vesznek részt a hallgatók.

Az online nyílt napon szó volt a pályaalkalmassági vizsgálatokról, az alapfelkészítésről és a tisztjelölti jogviszonyról. Utóbbi kapcsán elhangzott, hogy a karra felvett hallgatók többségével a beiratkozás napján kettős jogviszony létesül: hallgatói jogviszony az egyetemmel és egy ösztöndíjszerzés aláírásával tisztjelölti jogviszony az adott rendvédelmi szervvel. Ez azt jelenti, hogy a végzett hallgatók az adott szerv tisztjelölti állományába kerülnek és a végzettségüknek megfelelő tiszti beosztást kapnak.

Az online nyílt napon egykori RTK-s hallgatók is elmondták tapasztalataikat az itt folyó képzésekről. Karkusz Kristóf hadnagy és Törteli Eszter százados mellett az élő műsor vendége volt Lakatos Tibor dandártábornok, az ORFK Közrendvédelmi Főosztály vezetője is, akit Operatív Törzs tájékoztatóiról ismerhetett meg az ország. A szakember elmondta, hogy miden alkalommal alaposan felkészült az eseményre, és nagyon sokat tanult kollegáitól is. Lakatos Tibor 14 évesen húzott egyenruhát, igaz akkor még nem a rendőrségi zubbonyt, hanem honvéd kollégistaként kezdett Győrben. Szakmai pályája során mindig fontosnak tartotta, hogy tovább képezze magát, így került hallgatóként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahol nemrég fejezte be a mesterképzést, de tanulmányait tovább folytatja a Rendészettudományi Doktori Iskolában. Elmondta, hogy az intézményben szerzett tudást reményei szerint mindennapi munkája során is tudja majd használni. A tábornok beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban sokat változott –szinte kizárólag pozitív irányban - a rendőrség és a lakosság kapcsolata.

A felvételivel és a képzésekkel kapcsolatban ITT kaphat további információkat.

Az online nyílt nap teljes egészében ITT tekinthető meg.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes