NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Kutyák a rendőrség szolgálatában

Mintegy 460 kutyavezető és 650 kutya teljesít szolgálatot jelenleg a Magyar Rendőrség kötelékében – hangzott el az NKE Sportegyesület Rendészeti Kutyás Szakosztálya által szervezett bemutatón. A rendőrség mellett a polgárőrség is alkalmaz kutyákat: náluk 75 vizsgázott négylábú szolgál közrendvédelmi és bűnügyi „munkakörben”.

A kábítószer-kereső kutyás bemutatón Mészáros Bence r. ezredes, a Rendészettudományi Kar dékánhelyettese elmondta, hogy „ez a terület tudatos kutatást és odafigyelést igényel”. Molnár Zoltán r. főtörzszászlós egy rövid elméleti képzés után, betekintést adott a járőrkutyák mindennapjaiba. Az Országos Polgárőrszövetség Lovas és Kutyás Tagozatának elnökhelyettese elmondta, hogy a járőrkutyával végrehajtott szolgálat „minimálisra csökkenti az esélyét a hivatalos személy elleni erőszaknak”. Elhangzott, hogy a kutyás szolgálatnak szerepe lehet a létszámhiány enyhítésében, de állománymegtartó hatása is van és technikai eszközökkel nem pótolható segítséget jelenthet a bűnüldözésben. Az esemény résztvevői egy különleges bemutatón is részt vehettek az RTK intézkedéstaktikai termében, ahol Molnár Zoltán egyik képzett kutyája, Dixie bebizonyította: hatékonyabban és gyorsabban tud eljárni, ha drogkeresésről (és némi játékról) van szó, mint kétlábú munkatársai. Magyarországon a szolgálati kutyás oktatás több évtizedre tekint vissza, ugyanakkor a 21. század új kihívásai miatt új módszereket alkalmaznak a bűnüldözésben, amelyben így kevesebb feladat jut a négylábúaknak. Munkájukra és bűnüldözésben nyújtott segítségükre azonban továbbra is szükség van, legyen szó nyomkövetésről, gépkocsik és objektumok átvizsgálásáról, vagy akár eltűnt személyek megkereséséről.

A szakmai programot egyébként „A szolgálati kutya alkalmazása” elnevezésű szabadon választott tantárgy gyakorlati foglalkozása keretében szervezték. Frigyer László r. őrnagy a tantárgy oktatója elmondta, hogy a kutyás ismeretekre vonatkozó képzés olyan népszerű, hogy minden félévben több osztályt is megtöltenek a jelentkező hallgatók. A tantárgy oktatásának elsődleges célja, hogy a leendő rendőrtisztek parancsnokként is tisztában legyenek a szolgálati kutyák igen széles körben történő alkalmazási lehetőségeivel és háttérinformációkat biztosítson ahhoz, hogy támogathassák a kutyás kollégák szakmai tevékenységét.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes