NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Látványos sportágak, élénk ritmusok – nyílt nap az NKE SE-nél

Karneváli hangulat, vérpezsdítő zene, magyar fejlesztésű mozgásforma, különleges öltözékek és harci szellem – a salsától, a víváson és a kendon át látványos nyílt napon mutatta be választható sportágait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesülete. Az NKE SE élete a tavaszi lezárásokat követően, májustól tíz sportág edzéseivel indult meg: nem csak napi szinten életvitelszerűen alakult át minden, hanem a sportági edzések világában is nagy változás történt.

Az NKE SE nyílt napja több sportág egyidejű bemutatkozásával a Ludovika Campus több helyszínén zajlott. Az érdeklődők megismerhették a vívást, a kendot, a judot, részt vehettek tréfás víziváltón és funkcionális köredzésen, de bemutatkozott a magyar fejlesztésű mozgásforma a B2P2 is. A vívóknál például nagy volt a sürgés-forgás, ők nemrégiben vehették birtokukba új edzőtermüket. A Ludovika Szárnyépületben egy korszerű vívókomplexumban 10 páston lehet szimultán vívni, de rendelkezésre áll egy kisebb terem is. Németh András, alezredes, szakosztály elnök érdeklődésünkre elárulta: decemberi nagyversenyükig, a Bólyai Kupáig látványos átalakuláson esnek át a most még fehér falak, a pástfestés ugyanis még hátra van, emellett modern, ugyanakkor a Ludovikás hagyományokat is felelevenítő dekorációt terveznek, amelyben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum lesz segítségükre. Az NKE sportegyesület nyílt napján a tradicionális japán eredetű harcművészet a kendo rejtelmeit is megismerhették a látogatók. A kendo szó szerint a kard útját jelenti, Európában a múlt század 70-es éveitől kezdett térhódításba, a sportág a régi szamuráj kardvívásnak a modern korba átültetett, hagyományos változata. Magyarországon az első kendo egyesület a 80-as évek elején alakult Szegeden, idén tavasszal pedig pozitív fogadtatásra talált a Ludovikán is. A sportág illik egy ilyen uniformizált környezetbe, hiszen őshazájában, Japánban minden katona – és rendőrtiszt, vagy kormányhivatalnok elsajátítja. Műveléséhez fegyelem és kitartás kell – mondta Szemán László, szakosztályvezető, 4 danos kendos. Érdekesség, hogy az NKE hallgatói között is van kendos: Lukács Marcell, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatója 4 danos magyar válogatott kerettag, számos helyezés birtokosa, aki ötéves kora óta foglalkozik ezzel a sportággal.

Az NKE SE élete a járvány miatt májustól tíz sportág edzéseivel jelentős átalakulással indult meg, a sportági edzések világában is nagy változás történt. „Szerencsések vagyunk, mert az Egyesületnek a mai napig nincs igazolt COVID betege. A mai nyílt edzések egy felhívás mindenkinek, hogy nem kell félni attól, hogy egy edzésen részt vegyen bárki vagy csatlakozzon hozzánk, mert külön NKE SE szabályokat követnek a sportágak és ahol testi kontakt szükséges a szakemberek bebizonyítják, hogy anélkül is lehet gyakorolni, felkészíteni az alaptechnikákra, sportági mozgásokra a tagokat. Ebben a nehéz időszakban fontos felelősen viselkedni. A rendszeres sportolás a legjobb immunerősítő, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelő, legalább napi 60 perc testmozgás javasolt” – foglalta össze a nyílt nap üzenetét honlapunknak Várhegyi Katalin, az NKE SE sportszakmai vezetője, aki hozzátette: a vírushelyzetre való tekintettel az egyesület életében történt életmódváltás az edzőknek kihívásokat hozott, hiszen most nagyobb kreativitást igényel az edzéstervezés, versenyeztetés bármely sportágban. Elsősorban az első osztályban szereplő sportágak felkészítése a legnehezebb. Az edzések során is fontosak az általános higiéniai előírások, de különös figyelmet fordítanak az edzések előtt és után a fertőtlenítő takarításra, amelynek keretében fertőtlenítik a tatamikat a küzdősportoknál vagy a B2P2 órán, a testépítőknél pedig a különféle gépeket. Emellett az edzések során alapvetően a testi kontaktus nélkül megvalósítható feladatokkal készülnek az edzők, a testi kontaktussal járó sportok esetén pedig javasolt az állandó edzőpartnerrel történő edzés.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes

 

 


Címkék: nyílt nap NKE SE