NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Átvették oklevelüket a Nemzetbiztonsági Intézet végzősei

Idén mintegy 60 hallgató végzett alap-, illetve mesterképzésen, valamint 10-en a felsővezetői nemzetbiztonsági ezredesi tanfolyamon az NKE Nemzetbiztonsági Intézetében. A végzősök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán vehették át oklevelüket.

A több csoportban zajló oklevélátadón Resperger István ezredes, a Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója mellett részt vett Dobák Imre nb. ezredes, tanszékvezető, Boda József nb. vezérőrnagy, valamint Kaputa László ezredes és Orosz Zsolt vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviseletében. Dobák Imre beszédében elmondta: a most végzett évfolyam tagjai az elsők, akik a Rendészettudományi Karon vehettek részt polgári nemzetbiztonsági képzésben. „Sajátos ez az év azért is, mert harminc éve ez az első évfolyam, akik belügyi rendészeti ágazatban titkosszolgálati jellegű végzettséget szerezhettek”- fogalmazott a tanszékvezető.

„Ha mindent megtettél, amire képességeidből telik, ember vagy. Ha mindent megtettél, amit akartál, akkor isten” – köszöntötte a felsővezetői ezredesi tanfolyamon végzős hallgatókat Resperger István. Az NBI igazgatója beszédében a tanulás, a tudás iránti vágy fontosságára hívta fel a figyelmet, amely minden hivatásrendnek a legfontosabb alapköve. Emellett szólt az oktatás és a képzés kiemelt szerepéről, a lojalitásról, a hazaszeret fontosságáról, valamint a vezető és a vezetés szerepéről is. Utóbbi kapcsán Kirst: a Tábornokok éjszakája című művéből idézett: „A tábornok emberéletekkel operál. A tábornoktól a háború szüntelenül megköveteli minden döntések legnehezebbikét. Ilyen esetben azonban a tábornoknak nincs más választása, mint a legmélyebb alázat.” Resperger István azt kívánta  a végzősöknek, hogy legyenek nagybetűs emberek, alázatos és sikeres vezetők, tábornokok.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó. Szilágyi Dénes