NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Terítéken az USA és Irán konfliktusa

Az elmúlt időszak közel-keleti eseményei új feszültségeket hoztak felszínre és még instabilabbá tették a térség erőegyensúlyát – hangzott el az NKE Amerikai Tanulmányok Kutatóintézete által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, ahol az Egyesült Államok és Irán konfliktusáról volt szó.

Az eseményen Timothy Manning nyugalmazott ezredes, az amerikai hadsereg légierejének veteránja és Mártonffy Balázs, az NKE oktatója a közelmúltbeli események politikai és katonai dimenzióit vizsgálták. Elhangzott, hogy az Egyesült Államok és Irán között napjainkban nincs formális diplomáciai kapcsolat, valamint, hogy az Irán és Szaúd-Arábia közötti regionális versengésben „csak egy győztes lehet”. Az eseményen szó volt arról is, hogy a 2015 és 2018 között, Iránra kivetett szankcióknak milyen hatása van a gazdaságra és az iráni társadalom életére. Emellett elhangzott az is, hogy az Európai Unió is érintett a konfliktusban, hiszen számos európai nagyvállalat hajtott végre jelentős beruházásokat a térségben, így ezek a cégek is „megszenvedik” az amerikai szankciókat. Az atomalku kapcsán Mártonffy Balázs arról beszélt, hogy jelentős nézeteltérés van az Egyesült Államok és az E3-ak (Franciaország, Németország és Olaszország) között, de szólt az amerikai elnökválasztás alakulásának esélyeiről is. 

Timothy Manning ezredes szerint a térség politikájának és történelmének mozgatórugója az olaj. Ez az, amely mindig meghatározta az Egyesült Államok térségbeli politikáját. Az amerikai légierő volt katonája beszélt az Öböl-térség geopolitikai súlyáról és az ott húzódó kereskedelmi (olajszállító) útvonalak fontosságáról, valamint arról, hogy miért fontos a térség biztonságának és zavartalan hajózhatóságának biztosítása Európa és az Egyesült Államok szempontjából.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes