NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Emlékezés Trianonra szomorkodás nélkül

A jövő felé néző, a nemzeti összetartozást középpontba helyező, a fiatalokat nagyszabású akciókkal megszólító, és nemcsak az egyetemi polgároknak szóló programokkal készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Trianon századik évfordulójára. Az emlékév keretében esszé- és fotópályázat, kiállítás, számos tudományos rendezvény, közösségi programok és műhelybeszélgetések várják majd az érdeklődőket.

Az NKE egyetemi oktatók és kutatók, illetve a fiatal generációk segítségével próbálja bemutatni és érzékeltetni Trianon tragédiáját és az azt követő száz év küzdelmeit. A programokat beharangozó sajtótájékoztatón Koltay András rektor arról beszélt: Trianon nem éppen pozitív előjellel ugyan, de mégis identitásformáló erő volt a magyarság számára, amely nemzeti létünk és közösségünk összetartó erejét adja. A rektor rámutatott: az emlékév programjaival az egyetem arra is keresi majd a választ, „hogyan élte túl a magyarság ezt a történelmi kataklizmát”, hiszen „a nemzetet szétszakító döntés” ellenére mégis szerte a Kárpát-medencében élnek honfitársaink. „Mi inkább azt szeretnénk górcső alá venni, hogy hogyan alakult a magyarság sorsa az elmúlt száz évben és ebben már szívmelengető pozitív példák és sikerek sorozata is felmutatható lesz majd”– szögezte le Koltay András, aki megerősítette: nem szomorkodni szeretnénk és az igazságtalanságot felhánytorgatni, ám természetesen bizonyos evidenciákat ki kell majd mondani.

A fiatalok megszólítására az egyetem fotó- és esszépályázatot is hirdet, valamennyi kárpát-medencei magyar iskolás és egyetemista számára. Csengei Zoltán, az NKE hallgatója a Trianon képekben fotópályázat kapcsán kiemelte: három kategóriában olyan önálló pályamunkákat várnak, amelyek megmutatják, hogyan viszonyulnak a mai fiatalok egy száz évvel ezelőtti eseményhez. A fotókkal a szétszakítás és összetartozás komplex kérdésköre mutatható majd meg a vizualizáción keresztül. Az esszépályázat pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit jelent és jelentett az egyes családoknak a száz évvel ezelőtt történt nemzetszakadás, és mit üzen a mának az emlékezés, milyen feladatot ró a ma élő magyarokra a szülőföldön való megmaradás – határon innen és túl. „Arra számítunk, hogy sok száz, vagy akár sok ezer ilyen személyes családi történet jut el hozzánk. Ezek valószínűleg szép, de szomorú, megindító, vagy akár hősies történetek lesznek” - mondta Kis Norbert, fejlesztési rektorhelyettes, utalva a Trianon és a családom című ünnepi kötetre, amely a március végéig beérkezett pályamunkák legjobbjaiból válogat, de az írásokat az emlékév programjának honlapján is publikálják majd.

Az intézmény szeretné az egyetemi hallgatókat is bevonni a közös emlékezésbe. Ezért a központi események mellett számos kari és intézeti eseményt, előadást, terveznek az emlékév szervezői, akik kéthavonta műhelybeszélgetéseket is tartanak majd egyetemi hallgatóknak és középiskolásoknak. Az NKE-n működő nyolc szakkollégium pedig tanulmányi utakkal emlékezik meg a trianoni békediktátumról és annak mai hatásairól. Mint azt Kántor Sára hallgató, a Szakkollégiumi Együttműködési Fórum elnöke elmondta: történelmi emlékhelyeket látogatnak majd meg, illetve zarándoklatot tesznek a határon túli magyarlakta területekre kapcsolatépítési és együttműködési céllal, ezzel is az egy nemzethez tartozást kívánják erősíteni. Az úticélok között erdélyi és kárpátaljai közösségek szerepelnek, de például Pozsonyba is ellátogatnak majd. Barna Attila egyetemi docens, az NKE oktatója közölte: a Trianon 100 emlékévvel változatos és egész évre kiterjedő programokat tervez az egyetem. A legfontosabb rendezvény a június 4-i Trianon emlékkonferencia és a hozzá kapcsolódó kötetek. Külsős és belső munkatársak már dolgoznak a legújabb kutatásokat reprezentáló köteten, amelybe mintegy 40 tanulmányt várnak. Ezekben megjelennek az NKE oktatási irányai, karai, azoknak a jellemzői és ezek alkotnak szintézist azokkal a történész kutatókkal, akik ezt az „újszerűbb, igazabb képet” meg tudják majd mutatni. A június 4-i ünnepi ülés külön kötete pedig várhatóan őszre készül el – jelezte Barna Attila, aki szólt a Hatos Pál nevéhez fűződő, készülő Ludovika Enciklopédiáról, amely egy szótár és kislexikon közötti átmenetben, egyszerűen és olvasmányosan mutatja be a témát. Emellett az NKE térképtárral is készül, ami minden eddiginél részletesebben, az intézmény sajátosságaiból adódó módon, térképeken vezeti le azokat a változásokat, amelyeket Trianon jelentett.

További információ IDE kattintva. 

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes