NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Polgárőri szolgálatra jelentkezhetnek az NKE hallgatói és dolgozói

Megalakult az NKE Polgárőr Egyesület. Az új szervezet az oktatás mellett a Ludovika Campus környéke és egész Budapest közbiztonságának javításában akar szerepet játszani, tagjai közé nemcsak hallgatókat, hanem oktatókat is várnak.

Az NKE Polgárőr Egyesület alakuló ülését az Oktatási Központ aulájában tartották, ahol a Rendészettudományi Kar dékánja az NKE és az Országos Polgárőr Szövetség közötti együttműködés múltjáról és az új szervezet képzésben betöltött szerepéről beszélt. Ruzsonyi Péter felidézte: 21 évvel ezelőtt a Rendőrtiszti Főiskola és az Országos Polgárőr Szövetség kötött együttműködést, a fejlődés következő lépcsőfoka a Polgárőr Akadémia létrehozása volt. 2013 óta Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék is működik a karon, amelynek volt hallgatói közül többen ma már vezetői pozíciót töltenek be. Az NKE Polgárőr Egyesület pedig keretet teremt ahhoz, hogy a hallgatók és oktatók bekapcsolódjanak a járőr tevékenységbe. Nem azt kell megtanulniuk, hogy egy járőr, mit csinál, hanem azt, hogyan szervezik életüket a polgárőrök – fogalmazott Ruzsonyi Péter, aki hozzátette azt is: a polgárőri tevékenység megismerése garantálja, hogy hallgatók végzés után, a munkahelyükön támogassák a polgárőröket. Markó Attila, a BRFK rendészeti rendőrfőkapitány- helyettese a Budapesti Polgárőr Szövetséggel 25 éve fennálló együttműködés hasznosságáról beszélt. Mint mondta: a BRFK 49 szervezettel áll együttműködésben, a rendezvények biztosításában a polgárőrök hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Innovációs újításnak nevezte az NKE Polgárőr Egyesület létrejöttét a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke. Kardos Pál köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a polgárőrség feladata jelentősen kibővült az elmúlt időszakban, a megelőző járőrtevékenység mellett mára oktatási intézményekben is jelen vannak, tehát reagáltak a változó igényekre. „A hallgatók kicsit tanulják meg civil szemmel látni a rendészetet” – foglalta össze az új szervezet egyik hasznát Kardos Pál, aki szerint az NKE hallgatói és oktatói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Budapest biztonságosabbá váljon.

Az alakuló ülésen megválasztották az NKE Polgárőr Egyesület elnökét és tisztségviselőit. Az elnök Kovács Sándor r. ezredes, az RTK mesteroktatója lett, aki ünnepi köszöntőjében azt mondta: korábban a Polgárőr Akadémia kurzusain 500 polgárőr vezető végzett, az új szervezet pedig „élményszerű oktatási forma keretében” mutatja be a tevékenységet. A hallgatók megismerhetik például hogyan kell eltűnt személy kutatására drónt bevetni, milyen egy járőrözés autóval, vagy milyen specialitásai vannak a vízi járőrös tevékenységnek. Az egyesület a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium diákjait is várja, az érettségi előtt állók 50 órás közösségi szolgálatát e keretek között is lehet teljesíteni. Az NKE-n pedig a tervek szerint három kredites szabadon választható kurzus indul polgárőrség tárgykörben, amely a Ludovíceum alapismereti tantárgyai között is helyet kap majd – ismertette Kovács Sándor, aki jelezte: másfél-két hónapon belül az első polgárőrök ünnepélyes keretek között tesznek majd fogadalmat.

A köszöntők után ismertették az NKE Polgárőr Egyesület alapító levelét, amelyben egyebek mellett szerepel: az új szervezet célja a közrend, közbiztonság és közvagyon megóvásának elősegítése a Ludovika Campus környékén és a fővárosban, valamint az emberek biztonságérzetének javítása, a hallgatók és oktatók bevonása ezen tevékenységekbe. Az ünnepi alakuló ülés az egyesület vezető tisztségviselőinek megválasztásával zárult.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes