NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Szaúd-Arábia a reformok útján

A nők és a fiatal generáció támogatása, a tolerancia javítása, az oktatás és a tehetségfejlesztés erősítése, a gazdasági diverzifikáció és a befektetések ösztönzése is szerepel Szaúd-Arábia 2030-ig tartó reformprogramjában. Erről is beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában Adel bin Ahmed Al-Jubeir, a Szaúd-Arábiai Királyság külügyi államminisztere.

A hivatalos, külügyminiszteri szintű találkozót követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre is ellátogatott a szaúdi politikus. Breuer Klára az intézmény nemzetközi igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az NKE mindig nyitva áll a külföldi vendégek előtt, számos magasrangú politikus és nemzetközi szakértő érkezik az egyetemre a legaktuálisabb kérdések megtárgyalására. A Magyarország és Szaúd-Arábia közötti kétoldalú kapcsolatok az 1990-es években kezdtek kiszélesedni. Idén ünnepli a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját. Ezalatt több alkalommal került sor magasszintű látogatásokra, számos területen együttműködési megállapodásokat kötött a két ország. Közös ügynek bizonyul például a terrorizmus elleni küzdelem, amely mindkét fél számára prioritás. Koller Boglárka nemzetközi rektorhelyettes az egyetemi csereprogram lehetőségét irányozta elő, melyben nemcsak hallgatók, hanem doktoranduszok és oktatók is részt vehetnek a kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében. Zachar Péter, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar nemzetközi dékánhelyettese szerint fontos, hogy a hallgatók első kézből jussanak információhoz a térség pontosabb megismerése érdekében.

Adel bin Ahmed Al-Jubeir előadásában elsőként azokat a legfontosabb biztonsági kihívásokat foglalta össze, melyek Szaúd-Arábiát és az egész térséget érintik. A külügyminiszter utalt az Al-Sabaab terrorszervezetre Szomáliában, Líbia instabilitására, a palesztin-izraeli konfliktusra, a szíriai háborúra, Libanon és Irak helyzetére, valamint az Iránnal való feszültségekre is kitért. Szaúd-Arábia elsődleges érdeke a tágabb Közel-Kelet stabilizálása, melynek érdekében több erőfeszítést is tesz az ország. Létrehozták a Vörös-tengernél fekvő országokból álló tanácsot, melynek célja az együttműködés mélyítése egyes területeken és az esetleges konfliktusok megelőzése. Iránnal kapcsolatban a külügyminiszter a feszültség súlyosságára hívta fel a figyelmet.

A Vízió 2030 stratégiai fejlesztési koncepcióról elhangzott, hogy főként gazdasági és társadalmi reformokat fogalmaz meg. „Célunk a nők és a fiatal generáció támogatása, a tolerancia javítása, az oktatás és a tehetségfejlesztés erősítése, a gazdasági diverzifikáció és a befektetések ösztönzése” – hangsúlyozta Szaúd-Arábia külügyminisztere. Három téma köré épül a 2030-ig elérendő jövőkép: élénk társadalom, növekvő gazdaság és ambiciózus nemzet. Adel bin Ahmed Al-Jubeir kifejtette, hogy a grandiózus változásoknak köszönhetően már mostanra sok eredményt értek el. A nők autót vezethetnek, engedély nélkül igényelhetnek útlevelet és utazhatnak, megnyílt számukra is a közszektor, mint álláslehetőség és a férfiakkal egyenlő bérezésben részesülnek. Az ország nagy hangsúlyt fektet a technológiai fejlettségre és a turizmus előmozdítására is. „A Vízió 2030 az emberek fejlődésére koncentrál” – fogalmazott a szaúdi politikus.

A kérdéseknél például felmerült Oroszország közel-keleti szerepvállalása. Adel bin Ahmed Al-Jubeir szerint a térségben vannak orosz érdekek, jelenlétük pedig remélhetőleg stabilizáló és a biztonságot növelő hatással lesz a jövőben. Szó esett a globalizációról is, erről a külügyminiszter kifejtette: egyre több olyan kihívás jelenik meg, melyek mindenkire egyaránt kihatnak. Az egyik legégetőbb kérdés a klímaváltozás, melyet csak globális együttműködéssel lehet megoldani, enyhíteni. A rendezvényt követően a résztvevők Szaúd-Arábia budapesti nagykövetsége által készített kiállítást is megtekinthették.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes