NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az NKE-n képezik az MKÖ mentorait

Ismét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzi a Miniszterelnökség felkérésére a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban (MKÖ) közreműködő mentorok felkészítő képzését. A tavaly márciusban eredményesen zárult mentori programot követően a mostani kétnapos tréning a kormányzati igazgatás azon tisztviselőinek nyújt szakmai módszertani támogatást, akik a megújított Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban részt vevő mentoráltak beilleszkedését és szakmai fejlődését segítik. A megújított Ösztöndíjprogramban idén már 60 ösztöndíjas vehet részt, és szerezhet életre szóló szakmai tapasztalatot a közigazgatás terén.

Jogos elvárás, hogy a szigorú felvételi követelményeket sikeresen teljesítő ösztöndíjasokat felkészült mentorok támogassák - hangsúlyozza honlapunk érdeklődésére Csóka Gabriella, a KÖFOP-2.1.5.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú, „A versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása” című projekt szakmai vezető helyettese. Ehhez biztosít idén is közszolgálati továbbképzési programot az NKE a KÖFOP projekt keretében. „Örömmel fogadtuk a Miniszterelnökség felkérését, ez azt jelenti számunkra, hogy a múlt évben sikeres volt a felkészítés. A mentorok a közigazgatás arcai az ösztöndíjasok szemében. Olyan tisztviselők, akikkel először találkoznak a közigazgatást választó pályakezdő fiatalok. Fontos, hogy a felkészült mentorok a szervezetbe történő beilleszkedéshez, a közszolgálati karrier megkezdéséhez aktív segítséget tudjanak nyújtani. Ez a közigazgatásban tapasztalható fluktuáció csökkentése szempontjából is kiemelt feladat, ami illeszkedik a KÖFOP projekt fő célkitűzéseihez. A speciális tréneri feladat ellátására olyan szakembereket kértünk fel, akik nagy szakmai gyakorlattal rendelkeznek a mentorképzésben”- fogalmaz a szakember. Szakács Édua, a KÖFOP projekt mentorprogramért felelős szakterületi koordinátora tájékoztatása szerint a mentorok elsajátítják a munkájukhoz nélkülözhetetlen kommunikációs technikákat, megismerik a tudásátadás legfontosabb módszereit és ezek gyakorlati alkalmazását. A továbbképzési program felkészítést nyújt többek között az ösztöndíjasok szakmai gyakorlati programtervének összeállításához, a mentoráltakkal való értékelő beszélgetés lefolytatásához, hiszen a mentorok nemcsak támogatják, hanem értékelik is az ösztöndíjasokat.  

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram a Kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja, hogy megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a nemzeti közigazgatás iránt elkötelezett fiatalok alkossák a közszolgálati kar utánpótlását. „A magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a képzett és idegen nyelveket beszélő tehetséges pályakezdő fiatalok a diplomaszerzés után vonzó karrierlehetőségként tekintsenek a haza szolgálatára, a közigazgatásra- hangsúlyozza Lovassy Ádám, a Miniszterelnökség Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság Parlamenti Főosztályának vezetője, aki amellett, hogy a program egyik vezetője, mentorként is részt vesz a programszakaszokban. Az MKÖ egyértelmű eredményességének bizonyítéka, hogy a tavalyi évfolyam ösztöndíjasainak több mint 80 százalékát foglalkoztatják tovább a fogadó központi közigazgatási szervek. A magasan kvalifikált fiatalok körében a programnak köszönhetően újra népszerű lett a nemzeti közigazgatási életpálya.

Pallós Nikoletta, a Közigazgatási Ösztöndíjprogramért Felelős Osztály osztályvezetője honlapunknak elmondta, hogy a 30 év alatti, diplomával rendelkező, idegen nyelvet tárgyalóképes szinten beszélő fiatalok 7 hónapot belföldön, 3 hónapot pedig külföldön töltenek egy közigazgatási szervnél, szakmai tapasztalatszerzés céljából. Tavaly az Európai Unió országain túl Mexikóváros, New York és Washington is szerepelt az úti célok között. A kiválasztás feltételei szigorúak – online teszt, szóbeli meghallgatás magyar és idegen nyelven – annak érdekében, hogy a legkiválóbb jelentkezők töltsék be az ösztöndíjas helyeket. A Miniszterelnökség ebben az évben ötvenről hatvan főre bővítette az ösztöndíjprogram férőhelyeit, ennek ellenére is több mint hétszeres volt a túljelentkezés a 2020-as évfolyamra.

Az első programszakasz megkezdése előtt az ösztöndíjat elnyert fiatalok 2020. január 6-8. között Zamárdiban közigazgatási ismeretek nyújtó alapozó képzésen vettek részt, amelyben a 18 előadó között az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának oktatói, Budai Balázs tanszékvezető egyetemi docens, Gregóczki Etelka docens és Hazafi Zoltán tanszékvezető egyetemi docens is közreműködtek. A KÖFOP projektben kifejlesztett „A közszolgálati mentorok felkészítése” c. továbbképzési program alapján a mentorképzés lebonyolítására szintén 2020. január hónapban került sor, Belényesi Emese, Csóka Gabriella, Kisházi Gergely, Korpics Márta, Szakács Édua és Tóthné Csizmár Izabella trénerek vezetésével.

 

Szöveg: Csóka Gabriella

Fotó: Vájer Ágnes