NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A hallgatók „megmondták”, milyen legyen a jövő egyeteme

„A Hackathon fontos üzenetet hordoz: a jövő egyetemét csak a hallgatókkal együtt lehet kitalálni” - fogalmazott Koltay András rektor a 24 órás innovációs ötletverseny megnyitóján. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Design Terminál közös innovációs ötletversenyén 15 hallgatói csapat indult, hogy az egyetemi közösségi tér és az információcsere témakörében dolgozzanak ki innovatív megoldásokat.

„A mai nap arról szól, hogy az NKE-n máshogy legyen, mint ahogy a legtöbb egyetemen általában: kérdezzék meg a diákokat”- fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely köszöntő beszédében. A Design Terminal ügyvezetője szerint a tanulás világa akkor is átalakul, ha az egyetemek többsége nem vesz róla tudomást. „Közös eseményünkkel a Ludovika elébe megy a változásnak, és hallgatóival közösen dolgozik a jövőn. Ezzel más intézményeknek is jó példát mutat"- hangsúlyozta Böszörményi-Nagy Gergely. „A 21. században vagyunk, egy alapvetően megváltozott világban és megváltozott igényű fiatal generációkkal”- emelte ki köszöntő beszédében Koltay András, aki szerint a régi módszerek már egyre kevésbé hatékonyak. „Van egy modern campusunk egy magát modernnek pozicionáló egyetemen és nagyon sok mindenben nem tartunk eléggé előrehaladott állapotban”- jegyezte meg az NKE rektora. „A hallgatókkal együtt kell kitalálnunk, mik azok az oktatás-módszertani eszközök, amelyek a kommunikációs és technológiai világban a társadalmi és kulturális adottságok mellett hatékonyan működtethetők”- hívta fel rá a figyelmet. Az egyetemi vezető hangsúlyozta, hogy a hallgatókkal együtt kell kitalálniuk, hogyan lehet valódi élettel megtölteni a Campust és hogyan tudnak egy ekkora intézményben hatékonyan és emberségesen kommunikálni egymással. „Olyan ötleteket várunk, amelyeket meg is tudunk valósítani”- fogalmazott Koltay András, aki azt szeretné, ha a hallgatóság folyamatosan, napról napra jobban részt venne a döntéshozatalban.

Az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karáról kilenc, a Rendészettudományi Karról egy, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karról pedig öt csapat indult a versenyen, ahol 24 óra állt rendelkezésre az ötletek kidolgozásához. A Design Terminal munkatársai orientáció és módszertani bevezető előadást tartottak a csapatoknak. A közös munkához mentorok segítségét is igénybe vehették. Az NKE részéről mentorként tevékenykedett Horváth József főtitkár, Szarka Gábor Campus főigazgató, Orosz Lajos minőségügyi biztos, Koltányi Gergely digitális oktatási szakértő, Taksás Balázs százados, valamint Ludányi Dávid tanársegéd. A 24 órás ötletelés részeként a csapatok tagjai igény szerint pihenhettek is a chill szobában, vagy haza is mehettek aludni. A rendezvény második napján a csapatok egyenként mutatták be terveiket, majd a zsűri kiválasztotta a három legjobb ötletet. A zsűri munkájában Koltay András rektor és Böszörményi-Nagy Gergely ügyvezető mellett Cziczás Péter, EHÖK elnök és Joós Andrea élmény-biológiatanár vett részt

A megmérettetésen az első helyezést a Genda Noémi, Madarász Abigél, Karsai Klaudia és Benedeczky Lehel alkotta Parkland csapata érte el. Olyan egyetemi közösségi tér tervét mutatták be, aminek üzemeltetését, programokkal megtöltését a hallgatók tervezik. A tervben Pezsgő névre keresztelt hely az NKE minden hallgatója számára nyitott, a diákok beszélgethetnek, közösen tanulhatnak, dolgozhatnak projektjeiken. A csapat tervei szerint a hely kulturális térként és kávézóként is funkcionálna, este koncerteken és előadásokon vehetnének részt az egyetem diákjai. Az első helyezett csapat tagjai 300.000 Ft értékű repülőjegy utalvánnyal és Brain Bar napi belépőjegyekkel gazdagodhattak. Második helyen végzett a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar három fős csapata, amely egyetemi közösségépítő kihívássorozatot dolgozott ki. Ezzel kovácsolnák össze az egyetem különböző karain tanuló hallgatókat, megkönnyítve későbbi közös szakmai munkájukat. Az Uninspired Metamorphic csapat tagjai: Tomori Pál, Aszódi Előd és Fehér Alexandra, akik 150.000 Ft értékű repülőjegy utalványt és Brain Bar napi belépőjegyeket kaptak.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Regeneratives csapat tagjai léphettek fel, akik az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karról, valamint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karról érkeztek. Projektjükkel a Nemzetközi biztonság és védelempolitika képzés során tervezik két képzési hely közötti kapcsolatot erősíteni és elősegíteni, hogy a jövőben különböző területeken közszolgálati feladatokat ellátó hallgatók már az egyetemi évek alatt sikeresen dolgozzanak együtt. Haiszky Edina Julianna, Csermák Martin Dániel és Lakatos Fanni Laura Brain Bar belépőjegyeket vehettek át jutalmul.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campus Főigazgatósága és a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településszervezési Kara nemrégiben hallgatói ötletpályázatot írt ki az NKE Campus közösségi terek szabadépítészeti kialakítása címmel. A rendezvényen a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar mesterszakos hallgatói részére meghirdetett ötletpályázat eredményét is kihirdették. Szarka Gábor Campus főigazgató kiemelte: az ötletpályázat célja a Ludovika Campus belső kertjének funkcionális és művészi kiegészítése volt, a hely történelmi jellegéhez illeszkedő egységes arculatú és működőképes közösségi terek és berendezési tárgyak tervezésére, a fenntarthatóság szempontjainak figyelembevételével. A zsűri döntése értelmében első díjat nem osztottak ki. A második díjjal járó 300 000 Ft-ot Szalai-Szabó Hanna és Madácsi Flóra nyerte el, míg a harmadik helyezett 200 000 Ft-os jutalmát Rózsa Annának ítélte oda a zsűri, amely további két pályaművet megvételben részesített: Gyurasza Miklós, valamint Kiss Rita és Gajdica Annamária pályaműveit 100 000 Ft-tal honorálták. A díjakat Koltay András és Fekete Albert adta át.

A rendezvényről készült videós hangulatképet itt tekinthetik meg:

A témáról bővebben a Bonum Publicum decemberi számában olvashatnak.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka


Címkék: Hackathon