NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Hallgatói ötletpályázat a Ludovika Campus fejlesztésére

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve hallgatói ötletpályázatot írt ki, amelynek célja az intézmény Ludovika Campusának funkcionális és művészi újragondolása a park történelmi jellegének megtartása mellett, valamint a jelenlegi adottságok ésszerű kihasználásával új közösségi terek, pihenőhelyek, tanulószigetek kialakítása. A szeptember 16-i projektindító és helyszínbejáró rendezvényen a leendő pályázók megismerkedhettek a helyszínnel, valamint a NKE hallgatói közösségének javaslataival. Az ötletpályázaton a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar mesterszakos hallgatói vehetnek részt.

A pályázatot kiíró Campus Igazgatóság főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az NKE hallgatók igényei hangsúlyozotton kell, hogy megjelenjenek a pályázatokban. „A pályázat fontos része, hogy a hallgatóink elmondhassák, milyen közösségi igényeik vannak a park használatára vonatkozóan, illetve átadhassák ezeket az információkat a leendő pályázóknak”- hangsúlyozta Szarka Gábor. A főigazgató hozzátette: a projekt megvalósítása 2020 tavaszára várható, hogy a következő tanévben a hallgatók már birtokba tudják venni a közösségi tereket. Szerinte kiemelten fontos szempont a fenntarthatóság kérdése, hogy a pályázat történelmi örökségünk megőrzése és a jövő generációja számára való továbbörökítése mentén valósulhasson meg. „Meg kell őrizni a kert intimitását, térben és időben is el kell oszlatni a környezeti terhelést a parkon belül”- fogalmazott Szarka Gábor, majd hozzátette: a nagyobb élményt nyújtó közösségi használat érdekében a fejlesztéseket összpontosítva, négy-öt kiemelt helyet kell találni a parkon belül. Elhangzott, hogy jelenleg három köztéri alkotás, a Szent Borbála-, a Szent György-, és a Szent László szobor elhelyezése is tervben van a campuson. A főigazgatótól megtudtuk azt is, hogy a Tóparti büfé új neve a jövőben Buttler terasz lesz.

„A pályázat célja, hogy a múlt örökségét megőrizve a történeti folyamatokba bekapcsolódva határozzuk meg a hely történetét”- hangsúlyozta előadásban Herczeg Ágnes. A Szent István Egyetem docense elmondta, hogy kerttörténeti örökségünkben különleges helyet foglal el az Orczy kert. A szakember nagyszerű lehetőségnek tartja a két intézmény együttműködését. „A közösség felé nyitott tér a találkozások helye”- hangsúlyozta.

Hajdú-Nagy Gergelytől az Orczy-kert története kapcsán megtudhattuk: a kert először az Orczy báróknak készült, aztán vált a köz számára is nyitva álló parkká. Elhangzott, hogy az NKE működése óta kettős az Orczy park funkciója: közpark a lakosságnak és intézménypark az egyetemi polgároknak.

Szloszjár György, a Garten Stúdió ügyvezetője elmondta: az ötletpályázat a Ludovika Campus teljes területére vonatkozik, vagyis magában foglalja a Ludovika teret, a kollégiumi épületeket és azok környezetét, a sportközpontot és sportterületet, a lovardát, az oktatási épületet, valamint a parkrehabilitációt is. „A parkrehabilitációnál alapvető szempont a történeti kert funkcionális helyreállítása és a mai igényeknek megfelelő közpark létrehozása”- fogalmazott.

 „A pályázat során olyan koncepciónak kell megvalósulnia, mely elősegíti hallgatótársaink számára a park szabadabb használatát, legyen szó bármilyen szabadidős tevékenységről”- hangsúlyozta Cziczás Péter, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke.

„Remélem, ez a projekt közelebb hozza egymáshoz a fiatalságot és interaktív kapcsolatok alakulnak ki”- fejezte ki Fekete Albert, a SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánja, aki szerint ez olyan feladat, mely szakmai partnerkapcsolatokat is létrehoz

„Józsefváros büszke arra, hogy egyetemváros, hiszen számos felsőoktatási intézménynek ad otthont”- hangsúlyozta Görhöny Ádám. Józsefváros alpolgármestere elmondta, hogy minden olyan fejlesztést támogatnak, amely a kerületben működő iskolák és diákok érdekét szolgálják.

„Az a feladatunk, hogy életet leheljünk a parkba”- fogalmazott Horváth József. Az NKE főtitkára a pályázók figyelmébe ajánlotta, hogy legalább kétszer jöjjenek el a parkba s figyeljék meg a működését: hétköznap, amikor egyetemi hallgatókkal van tele, s hétvégén, amikor a lakosságnak ad teret a kikapcsolódásra.

A projektindító előadásokat helyszínbejárás követte, amelynek során az NKE hallgatói megfogalmazhatták igényeiket, javaslataikat a leendő pályázóknak. A pályaműveket október végéig adhatják be a pályázók, az eredményhirdetésre pedig november 8-án, ünnepélyes keretek között kerül sor.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes