NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A doktoranduszoknak is megkezdődött a tanév

Idén 123 doktorandusz hallgató kezdte meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem négy doktori iskolájában. „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma” – nyitotta meg Széchenyi István szavaival a szeptember 16-i doktori tanévnyitót Koltay András, az NKE rektora.

A rektor beszédében a magyar felsőoktatás sajátosságairól beszélt. Elmondta: minden egyetem célja, hogy minél több hallgatója legyen, bár ez azzal jár, hogy az oktatók kevésbé képesek személyes kapcsolatot kialakítani az egyetemistákkal. Nem úgy, mint a doktori képzésnél, ahol oktató és hallgató között szorosabb a szakmai kapcsolat. „A doktori képzéseket a legkiválóbbaknak kell megőrizni, s nem szabad, hogy tömegképzéssé váljanak” – tette hozzá Koltay András. Az NKE alapítása óta megduplázódott a doktori iskolák száma. Jelenleg négy doktori iskola közül választhatnak a jelentkezők: a Hadtudományi Doktori Iskola, a Katonai Műszaki Doktori Iskola, a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola és a Rendészettudományi Doktori Iskola egyaránt színvonalas képzést nyújt. „Célunk az egyetemi oktatói állomány utánpótlásának kinevelése” – fogalmazott. Koltay András, arra bíztatva a doktorandusz hallgatókat, hogy legyenek kíváncsiak az egész világra, ne csak a saját területükre.

„A doktori képzés és a fokozatszerzés eredményességét, valamint az itt tanulók milyenségét egyetlen szám jellemzi: a megszerzett fokozatok száma és az ezzel járó minőség” – mondta Padányi József vezérőrnagy, tudományos rektorhelyettes. Elhangzott, hogy az NKE szigorú minőségbiztosítási rendszert működtet: például minden doktorandusznak van témavezetője, évente van beszámolási kötelezettség, publikációs elvárás, műhelyvita, védés.  A Hadtudományi Doktori Iskola vezetője szerint azonban ez a rendszer önmagában nem jelent teljes garanciát. „Az igazi próba az, hogy a doktoranduszok dolgozatában megjelenő tudományos eredmények hogyan alkalmazhatóak a gyakorlatban- tette hozzá Padányi József.

Papp Tekla szerint a hallgatók a doktori tanévnyitóval ünnepélyes keretek között egy elismert és nívós tudományos közösség tagjaivá váltak. A PhD hallgatók a négy doktori iskola képzései során 1639 társuk nyomdokaiba lépnek, és remélhetőleg 986 elődjükhöz hasonlóan négy év múlva abszolutóriumot, ezt követően pedig 505 eddigi doktoranduszt követve PhD fokozatot szereznek. Az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke kiemelte a témavezetők szerepének fontosságát, hiszen ők azok, akik elsődlegesen irányt mutatnak, tanácsokkal látják el a doktorandusz hallgatókat és együtt is gondolkodnak velük.

A rendezvényen a doktorandusz hallgatók Kondor Zsuzsanna, a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola elsőéves hallgatójának vezetésével ünnepélyes fogadalmat tettek. A doktori tanévnyitót Nemcsák Károlynak, a budapesti József Attila Színház igazgatójának és Kurkó József Kristófnak, az Új Színház művészének irodalmi összeállítása zárta.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes