NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Keresztény újságírók konferenciája az NKE-n

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve háromnapos nemzetközi konferenciát rendez a keresztény- és keresztény kötődésű újságírók részére. A Budapest Forum for Christian Communicators esemény célja, hogy a szakembereknek olyan fórumot teremtsen, amelyen a mindennapi életünket befolyásoló, a keresztény vallást is érintő kérdéseket meg tudják vitatni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencia egyik kiemelt üzenete a keresztény kultúra és a keresztény értékek megtartásának fontossága.

A rendezvényt megnyitó beszédében Semjén Zsolt kifejtette, hogy melyek azok a történelmi események, melyek nagyban meghatározták a magyar gondolkodást. Ezer évvel ezelőtt Szent István király egy keresztény államot hozott létre, így a magyarok a kereszténység „védőpajzsává” váltak. „A török hódoltságot Magyarország sosem volt képes kiheverni” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Elhangzott, hogy ezek a tapasztalatok a mai napig meghatározzák a magyar identitást. „Korunk legfőbb problémája a migráció” – tette hozzá a KDNP-s politikus, aki szerint meg kell különböztetni a gazdasági migránst a valós menekülttől, másrészt különbséget kell tenni a migrációtól való önvédelem és a karitatív cselekvések között. Semjén Zsolt úgy véli, hogy az a legideálisabb megoldás, ha a veszélyt jelentő tényezőket megszüntetjük és a menekültek visszaköltözhetnek hazájukba. A miniszterelnök-helyettes szerint „nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni”. Semjén Zsolt nem ért egyet a brüsszeli migrációs politikával, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy hazánk minden valódi menekültnek segít, minden ezzel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségének eleget tesz.

Menczer Tamás szerint komoly erők mondják Európában, hogy a kereszténységre nincs már szükség, a történelem túllépett ezen a valláson. „Ami értékes, az nem lehet elavult, a kereszténység nem a múlt, hanem a jövő” – fogalmazott a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára. A politikus kiemelte, hogy rendkívül fontos ezeket a témákat a közbeszéd tárgyává tenni.

„Az újságírás célja az igazság felfedése, a korrupció és a hazugságok leleplezése” – vélekedett John O’Sullivan. Előadásában az újságírás rejtelmeit és a keresztény újságírók nehézségeit mutatta be. A brit politikai kommentátor szerint a keresztény újságírók számára is íratlan szabály a semlegesség, pártatlanság és objektivitás. A kutatás során semlegesnek kell maradni, mindkét oldalt meg kell vizsgálni. „Lehetséges, hogy a bizonyítékok nem a teóriánkat fogják alátámasztani” – fejtette ki a Danube Intézet vezetője. Hozzátette, hogy bár elvárás az objektivitás, mégsem képes egyetlen ember sem objektív lenni, így az igazság némiképpen torzul.

Balog Zoltán előadásának középpontjába a konzervatívizmus jelentését helyezte. „Ezzel a szóval Magyarországon óvatosan kell bánni, hiszen egyfajta negatív csengése van” – mondta. Sokan a maradiságot és a haladásellenességet értik a fogalom alatt, de a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet szerint inkább a „tradicionális világkép vagy más szóval életrend védelmét” fejezi ki. A konzervatívizmus nem zárja ki a változást. „30 évvel ezelőtt nagy feladat állt Magyarország előtt. Vissza kellett térnie a 40 éves diktatúra által megszakított életrendhez” – fogalmazott. Ebben a gondolkodásmódban a tapasztalati úton történő ismeretek átadásán van a hangsúly. Kulcsgondolat a magán- és a közjó összekapcsolása, melyet Balog Zoltán Helmut Kohl szavaival igazolt: „Mi azok a politikusok vagyunk, akik tudják, hogy az a jó a politikában, ami jó a magánéletben.”

Az előadásokat követő panelbeszélgetéseken számos aktuális téma merült fel. A keresztény újságírásról a külföldi előadók mellett a többi között Juhász Judit korábbi kormányszóvivő és Szikora József, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője is beszélt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet Ujházi Lóránd képviseli, aki a Kereszténység, migráció, szolidaritás és a kereszténység jövője a nyugati világban című panelbeszélgetésben vesz részt pénteken.

A konferencián elhangzottakról bővebben a Bonum Publicum októberi számában megjelenő riportunkban olvashatnak. A rendezvényről készített videós tudósításunkat itt tekinthetik meg:

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka