NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Indonéz parlamenti delegáció az NKE-n

Magyarországon tett látogatást a Majelis Permusyawaratan Rakyat, azaz az indonéz parlament magasszintű delegációja, hogy alkotmányozással kapcsolatos kérdésekről egyeztessen magyar szakértőkkel, kutatókkal és oktatókkal. A küldöttség – az Országgyűlésnél és az Igazságügyi Minisztériumban tett látogatást követően –a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen járt, ahol Kis Norbert fejlesztési rektorhelyettes fogadta őket, Smuk Péter dékán, Kaiser Tamás tudományos dékánhelyettes és Szabó Zsolt összehasonlító alkotmányjoggal foglalkozó kutató társaságában.

Az Egyetem képviseletében Kis Norbert köszöntötte az indonéz delegációt, és figyelmükbe ajánlotta a Magyarország Alaptörvényéről szóló angol nyelvű kötetet, amelynek egy–egy példányát az Egyetem a küldöttség minden tagjának  rendelkezésére bocsátotta. A találkozó célja a kodifikációs és az alkotmányok rendelkezéseinek végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatcsere mellett a két ország felsőoktatási kapcsolatainak fejlesztése volt. Az indonéz felet a hazájukban zajló alkotmánymódosítás kapcsán elsősorban az érdekelte, hogy melyik szerv az alkotmányozó hatalom Magyarországon, milyen jogosítványai vannak az Alkotmánybíróságnak, illetve hogyan tud egy egyetem hozzájárulni az alkotmányos ismeretek terjesztéséhez. Az NKE képviselői elmondták, hogy az egyetem különleges helyet foglal el a magyar felsőoktatásban és az alkotmányos ismereteknek kiemelt jelentőségük van mind az oktatásban, mind pedig a kutatásban. Ebből adódóan az egyetem kutatóműhelyei számos alkotmánnyal-, alkotmányozással kapcsolatos kutatást folytatnak, továbbá az intézmény nagy hangsúlyt fektet a meghívott szakértők, közjogi méltóságok tapasztalatainak integrálására az oktatásba.

Az indonéz fél által feltett kérdésekből az derült ki, hogy a szakértőket különösen érdekli a ’89 utáni, azaz a rendszerváltással járó alkotmányozási tapasztalat, a demokratikus átmenettel kapcsolatos problémák kezelése, továbbá az azóta eltelt időben történt alkotmányozás, így az Alaptörvény elfogadása.

Az indonéz delegáció vezetője H. Rambe Kamarul Zaman köszönetét fejezte ki, hogy az NKE fogadta a küldöttséget és kiemelte, hogy a két ország közötti különbségek ellenére magyarországi látogatásuk alatt hasznos ismeretekkel gazdagodtak. A delegáció vezetője reméli, hogy a jövőben a magyar-indonéz kapcsolatok tovább erősödnek, különösképpen a felsőoktatás területén, ahol még jelenleg kevés a közvetlen intézményközi kapcsolat. 

 

Szöveg: Nemzetközi Iroda

Fotó: Szilágyi Dénes