NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Egyetemi gólyatábor ötödik alkalommal

Idén ötödször ünnepelték a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre sikeresen felvételt nyert hallgatókat az egyetemi gólyatáborban augusztus 8-tól 11-ig Tatán. Az V. NKE Gólyatábort az egyetem mind a négy karára felvételt nyert, leendő első évfolyamos hallgatók tiszteletére rendezték.

Három napon keresztül ismerkedhettek a gólyák egymással és az egyetemmel, valamint szerezhettek elsőkézből mentoraiktól és a felsőbb éves szervezői hallgatótársaiktól tapasztalatot és tanácsot a hallgatói léttel kapcsolatban.

A gólyatábor második napján számos témában tájékozódhattak a hallgatók. Az Infónapon ünnepi köszöntő beszédében sok szeretettel köszöntötte a gólyákat Tata város polgármestere. Michl József megemlékezett Magyary Zoltánról, akiről „legalább azt érdemes tudni, hogy Tatán született és itt is van eltemetve. „Érdemes a tudományos munkáját részletesen megismerni”- vélekedett. Köszönetét fejezte ki az egyetemnek Magyary Zoltán szellemiségének magas szinten való képviseléséért. „Legyenek büszkék arra, hogy NKE-sek lehetnek”- szólt a gólyákhoz. Elmondta, azt a célt tűzték ki, hogy Magyarország megerősítésén dolgozzanak.

Ezt követően az egyetem vezetősége is bemutatkozott a gólyáknak. Koltay András megköszönte, amiért az egyetemet választották. „Biztosak vagyunk abban, hogy helyes döntést hoztak”- jegyezte meg az NKE rektora. Véleménye szerint, aki az NKE-re jön, az értékválasztást tesz életében, mert az egyetem ezerkétszáz dolgozója és közel hétezer hallgatója mind a közösség erejében hisz. „Aki itt van a közöséget választja, ez pedig olyan komoly értékválasztás, mely tiszteletet érdemel”- hangsúlyozta. Az NKE vezetése hisz abban, hogy az egyéni személyiség kibontakozása nem ellentétes a közösség szolgálatával, a csapat tagjaként tudja ezt legjobban megtenni az egyén.

Smuk Péter, aki az Államtudományi és Nemzetközi Kar dékáni feladatait látja el szeptember 1-től, üdvözölte a gólyákat. „Az a cél, hogy minőségi közösség legyünk”- emelte ki.

Pohl Árpád dandártábornok szerint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar sajátos helyzetben van, de az, hogy a tisztképzés nehezen illeszkedik be a normál egyetemi életbe, nem jelenti azt, hogy nem olyan hallgatók lennének, mint a többi egyetemista: ugyanaz a követelmény vonatkozik rájuk, annyival többek ők, hogy képesnek kell lenniük a hadegységek és missziók vezetésére bel- és külföldön.

„Nem kis feladat volt, hogy idáig eljussanak”- mondta Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok. A Rendészettudományi Kar dékánja arra hívta fel a leendő hallgatók figyelmét, hogy használják ki a gólyatábor adta lehetőséget arra, és építsenek kapcsolatokat. „Építsenek ki kapcsolatokat már most, mert a mindennapi szakmai életben egymás támogatása megkönnyíti a munkavégzést”- hangsúlyozta.

Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja kiemelte, a víz mindent meghatároz, s a világ számos részén megannyi probléma oka.

„Az Önök előtt álló életben használják ki a tudományos kutatásban rejlő lehetőségeket”- bíztatta a hallgatókat Padányi József mk. vezérőrnagy. A tudományos rektorhelyettes szerint a tudományos diákköri munka hungaricumnak számít.

„Az egyetem olyan hely, ahol a fiatalok élete alapvetően megváltozik”- fogalmazott Kis Norbert, aki szeptember 1-ig az Államtudományi és Nemzetközi Kar ügyvivő dékánja, azt követően pedig fejlesztési rektorhelyettesi feladatok ellátásáért felel. Mint mondta, az elkövetkezendő években olyan lehetőségeket nyújt számukra az egyetem, emberi és szakmai alapot adva, hogy rajtuk múlik, hogyan használják ezt ki.

Kovács Gábor r. dandártábornok a stratégiai gondolkozás fontosságára hívta fel a gólyák figyelmét. Az NKE oktatási rektorhelyettese úgy véli, az egyetemi lét közös munka: tanítási és tanulási folyamat, melyben a hallgatók és az oktatók együttműködnek. „Az NKE Magyarország egyik legjobb egyeteme, ahol az oktatók fele tudományos fokozattal rendelkezik, nagy gyakorlattal”- mondta, majd az oktatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztotta meg a hallgatókkal.

Nászné Brózsely Tünde az egyetemi Gazdasági Hivatal gazdálkodási feladatait mutatta be. Meglátása szerint az NKE-n 21. századi körülmények között tanulhatnak a hallgatók.  „Találják meg a számításukat az egyetemen”- kívánta a gólyáknak.

Szarka Gábor Levente a Ludovika Campus irányításáról és működtetéséről mesélt a gólyáknak. A Campus főigazgató kiemelte, európai színvonalú campuson kezdhetik meg tanulmányaikat. „A történelmi emlékhelyű Orczy kert köré épült modern létesítmény a magyar egyetemi élet zászlóshajója”- fogalmazott.

Horváth József főtitkár a kollégiumok igazgatási felügyeletet, az informatikai szolgáltatás kiépítését, valamint a rendezvényszervezést hangsúlyozta ki bemutatójában.

A gólyatáborba egyetemi, illetve partner szervezetek is kitelepültek. A résztvevők megismerkedhettek például a Biztonságpolitikai Szakkollégiummal, a Magyary Zoltán Szakkollégiummal, a Nemzetbiztonsági Szakkollégiummal, az Ostrakon Szakkollégiummal, a Dialóg Campus Kiadóval, a NKE Sportegyesületével, at ESN-nel, valamint az InfoTárs Egyesülettel.

A harmadik napon a sporté volt a főszerep: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) játékos kitelepülésénél a gólyák bebizonyíthatták, milyen sportosak.

A gólyatábornak köszönhetően a résztvevő hallgatók nemcsak számos új csoporttársukat ismerhették meg, hanem új barátokat szerezhettek, valamint olyan élményekkel is gazdagodtak, amelyek egész hallgatói életüket méltó módon megalapozták.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: gólyatábor