NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az NKE-n gyakorlatoztak a szituációs sportlövészek

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartotta tréningjét a gyakorlati lövészsport nemzetközi szervezete, az IPSC. Az NKE SE lövészszakosztálya a sportág hazai meghatározó szereplője, és a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (MDLSZ) tagszervezete.

Az NKE-n tartott lőkiképzői felkészítés hivatalos neve: Nemzetközi MISSIA tréning. A MISSIA az IPSC (International Practical Shooting Confederation), vagyis a Nemzetközi Gyakorlati Lövészszövetség felkészítési és vizsgáztatási rendszere, melyben a résztvevők elsajátítják a biztonságos fegyverkezelést, továbbá a szituációs lövészsportok alapját jelentő gyors és pontos lövést, illetve egy vizsgarendszeren keresztül számot is adnak a megszerzett készségekről. A mostani tréningen instruktorokat képeztek, tehát olyan sportlövőket, akik a trénig végére az előbb említett készségek átadásához, kialakításához és ellenőrzéséhez szükséges módszertan birtokába kerültek. Az angol nyelvű képzésre hat európai országból érkeztek a résztvevők, akik elméleti alapokkal (szabályismeret, élettan, sportpszichológia) kezdték a tréninget, majd egyszerűbb és egyre komplexebb  feladatokat hajtottak végre, gyakoroltak és gyakoroltattak. A megszerzett tudás elsősorban az IPSC lövők felkészítése során hasznosul, de jól hasznosítható más szituációs, dinamikus lövészsportok, illetve a rendészeti és a katonai lőkiképzés terén is.

Az NKE a magyar rendészeti lőkiképzés meghatározó tényezője. Az NKE SE lövészszakosztálya a hazai szituációs lövészsport meghatározó szereplője, így a rendezvény méltó helyszíne volt az Egyetem – mondta el honlapunknak a tréning egyik résztvevője, Regényi Kund. A Rendészettudományi Kar adjunktusa hozzátette: a felkészítéssel az Egyetem a rendészeti és potenciálisan katonai lőkiképzés terén is közvetlenül  hasznosítható, máshonnan meg nem szerezhető készségek birtokába jut. „Emelkedik lőképzőink tudás- és kompetenciaszintje, mely a hallgatói állomány lőkészségének és biztonságos fegyverkezelésének további emelkedésében kimutatható előrelépést jelent” – fogalmazott Regényi Kund, aki arról is beszélt, hogy a helyszín biztosításával az Egyetem hozzájárul a rendészeti és katonai lőkiképzéssel kölcsönhatásban lévő magyar szituációs lövészsport nemzetközi elismertségének öregbítéséhez. Az NKE SE lövészszakosztálya egyébként az MDLSZ tagszervezete, számos sikeres versenyt rendezett szituációs szakágakban, tagjai több országos bajnoki címmel büszkélkedhetnek. Az NKE SE lövészszakosztályának vezetője az MDLSZ elnökségi tagja, több világversenyen tevékenykedő nemzetközi IPSC (és IDPA) bíró. Az idén ötödik alkalommal megrendezett Közszolgálati Kézifegyver Kupának 2019-ben már az Egyetem lőtere adott otthont, ez is bizonyítja meghatározó szerepét a szituációs lövészsportok terén. Az NKE SE lövészszakosztálya és az egyetem idén közösen rendezi meg az IPSC szakág országos bajnokságát. A mostani tréning társrendezője a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség, amely 1999-ben alakult, tehát idén lesz húszéves. A szövetségnek mintegy 135 tagszervezete és mintegy 3000 igazolt sportlövője van, ezzel szorosan felzárkózott az időben korábban alakított másik magyar lövészsport-szövetséghez. Az MDLSZ három nemzetközi lövészszövetségnek aktív tagja, ezen felül több elismert hazai szakágnak is otthont ad. Az MDLSZ tagja a Nemzeti Versenysportszövetségnek és a Honvédelmi Sportszövetségnek. Az MDLSZ eddig egy IPSC világbajnokságot és két Európa-bajnokságot rendezett Magyarországon, melyeken Európából és a világból több ezer lövő vett részt, akiket családjuk is elkísért. Az MDLSZ sportlövői közül kinövő nemzetközi bírók minden évben kemény munkával öregbítik az MDLSZ és Magyarország, a magyar sportlövők jó hírét. A Szövetség tervei között szerepel újabb világversenyek magyarországi megrendezése.

A sportág nemzetközi szervezete, az IPSC a múlt század hetvenes éveiben az Egyesült Államokban alapított, mára az egész világon elterjedt és dinamikusan fejlődő nemzetközi lövészszövetség, mely birtokol és fejleszt egy azonos nevű lövészsport-szabályrendszert, szankcionálja annak nemzetközi versenyeit, kontinens- és világbajnokságát. Az IPSC lényege, hogy a teljes hatóerejű lőszert tüzelő fegyverekkel végrehajtott lőfeladatokon az a lövő nyer, aki a pályát a lehető leggyorsabban leküzdi, úgy, hogy eközben a lehető legkevesebbet hibázik. Ezek a szempontok egymással szöges ellentétben állnak, tehát igen nagy kihívás közöttük megtalálni az optimális egyensúlyt. Az egyes pályákon a célok száma és elhelyezkedése konkrétan csak a verseny előtt válik ismertté. A végrehajtást megelőzően a lövő bejárja a pályát, és kiválasztja, hogy az egyes célcsoportokat hogyan kívánja leküzdeni. Nem túlzás kijelenteni, hogy az IPSC a lövészsportok csúcsa, egyfajta Nirvánája. Az NKE-n tartott felkészítés egyik oktatója a nemzetközi szövetség elnöke, Vitalij Krjushin, akit két éve választottak meg. A MISSIA képzés és vizsgáztatás saját kezdeményezése, szívügye, amit az is jól mutat, hogy a tréningért sem ő, sem a többi instruktor nem részesül anyagi juttatásban. Regényi Kund azt mondta: reméljük és azért dolgozunk, hogy a tréning – nem utolsósorban annak helyszíne, az Egyetem lőtere révén – olyan pozitív attitűdöket ébreszt a magyar szituációs lövészsport iránt, melyek segíthetik a szövetség sportdiplomáciai erőfeszítéseit is.    Egyébként az IPSC, mint lövészsport a második világháború után abból a felismerésből alakult ki, hogy a hagyományos lőkiképzés és a lövészsport nem segíti kellőképpen a fegyveres erők és rendvédelmi szervek lőfegyverhasználatát. Jeff Cooper tengerészgyalogos ezredes és seriff, lőkiképző és szakíró társaival, pl. Jack Weaver seriffel olyan kiképzési módszertan, illetve ezen alapuló sportszerű megmérettetés kialakításán dolgozott, mely ezt a helyzetet megfordítja. Ennek elemei: biztonságos fegyverkezelés, annak következetes számonkérése és szankcionálása; teljes erejű lőszert tüzelő, öntöltő pisztoly (majd karabély és sörétes puska); gyors elővételt lehetővé tevő tokok; ismeretlen helyen, ismeretlen távolságban, takartan és változatos helyen elhelyezkedő, mozgó célok, közöttük nem lőhető célok; a pontos találat mellett a minél gyorsabb idő alatt történő végrehajtás. Ezek az elemek a lőkiképzésben fordulatot hoztak és megteremtették a szituációs lövészsportokat, melyek közül mára az IPSC örvend a legszélesebb nemzetközi elismertségnek. Az IPSC tehát mára egy harcművészet és küzdősport, tisztán versenysport, de olyan, hogy az ott megszerzett és kialakított készségek, mindenekelőtt a biztonságos fegyverhasználat közvetlenül is hasznosulhatnak a rendészeti-katonai lőkiképzés során. 

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes