Nem lehet határtalan a digitális forradalom

A digitalizációról, a modern állam viszonyáról, a mesterséges intelligenciáról, az ipar 4.0 társadalmi-gazdasági és környezeti hatásairól és egy új társadalmi szerződés szükségességéről esett szó a Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézet, valamint a Nemzetközi és Európai Szakkollégium március végi rendezvényén, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. 

„A digitális forradalom megállíthatatlan, viszont nem szabad, hogy határtalan és irányíthatatlan legyen” - hangsúlyozta a rendezvényen Kovács Olivér. Az NKE NETK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézet tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a globális kapitalizmus rendszerében olyan instabilitások bukkantak fel, amelyek miatt megbomlott az a társadalmi szerződés, amely korábban az állam és az egyén viszonyát tisztázta és a társadalmi-gazdasági fejlődéshez létfontosságú bizalom infrastruktúráját egyben tartotta. Az előadó rávilágított arra, hogy az emberiségnek nem a haladástól, hanem a haladás illúziójától kell tartania a digitális korban. Elhangzott, hogy a világgazdaság számos problémával küzd és a digitális transzformáció számos taposóaknát rejt magában. Kovács Olivér kitért arra is, hogy az 1831 óta zajló technológiai forradalmak révén jelentősen csökkent a munkaórák száma, többszörösére nőtt a termelékenység és a reáljövedelem, ezzel szemben az automatizálás miatt elterjedt egyfajta félelem a robotoktól. Felvetődik a kérdés, hogy a digitális forradalom kizárólag pozitív fejleményekkel kecsegtet-e, érdemes-e újra értelmezni Kurt Vonnegut Gépzongora c. regényét és elvetni a digitális forradalommal kapcsolatos utópikus várakozásainkat. A rendezvényen az érdeklődők arra is választ kaphattak, hogy melyek a mesterséges intelligencia legfrissebb eredményei és hol vannak az alkalmazhatóságával kapcsolatos bizonytalanságok. 

A rendezvénysorozat második állomása a „Gyújtópontok a világgazdaságban” című előadás lesz, amelyre április 23-án 17:30-kor kerül sor az Orczy úti Kollégium multimédiás termében.

 

Szerző: Kovács Olivér, Vladár Veronika Fanni

Fotó: Szilágyi Dénes