NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az NKE készíti fel a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram mentorait

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Belügyminisztériummal közös KÖFOP-projektben kifejlesztett továbbképzési program keretében képzi a kormányzati igazgatás azon tisztviselőit, akik a megújított Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban részt vevő 50 mentorált beilleszkedését és szakmai fejlődését segítik. Az NKE-n az elmúlt hetekben tartották a mentorokat felkészítő kétnapos tréninget.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy megújítja a 2011 óta működő ösztöndíjprogramot, amelynek révén eddig is sok pályakezdő fiatal számára nyílt meg a lehetőség a közigazgatási karrierjük elindítására. Az idei évtől új lendületet kapott a program, hiszen 250.000 Ft-ra növekedett az ösztöndíj összege, valamint az 50 kiválasztott fiatal hét hónapot egy magyarországi, három hónapot pedig egy külföldi közigazgatási szervnél tölthet el. A március elején indult programban az ösztöndíjasok munkáját mentorok segítik, akik folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a tevékenységüket. Emellett megszervezik a szakmai tapasztalatszerzés folyamatát és részt vesznek az ösztöndíjasok képzési programjában is. A minél hatékonyabb segítségnyújtás érdekében a mentorokat fel is készítik a feladatra. A Miniszterelnökség felkérésére ezt a munkát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzi, egy speciális továbbképzési program segítségével, amelyet a Belügyminisztériummal közös konzorciumi partnerségben megvalósuló, KÖFOP-2.1.5.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú, „A versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása” című  KÖFOP projektben fejlesztettek ki. „Örömmel fogadtuk a Miniszterelnökség felkérését, hiszen az NKE egyik stratégiai célkitűzése a közszolgálati vezetőképzés fejlesztése. Jelenleg a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram az egyetlen, kormányrendeletben is szabályozott, mentori támogatást tartalmazó program, amely a nemzeti közigazgatás iránt elkötelezett szakember-utánpótlás biztosítását célozza, és a szakmai tapasztalatszerzést segíti”- mondta el honlapunk érdeklődésére Csóka Gabriella. A projekt szakmai vezető helyettese hozzátette, hogy a közszolgálati mentori rendszerben mentori feladatokat ellátó munkatársaknak szóló képzés 16 órás jelenléti és 5 óra időtartamú e-learning részből áll. Előbbiben a speciális tréneri feladat ellátására olyan szakembereket kértek fel, akik nagy szakmai gyakorlattal rendelkeznek a mentorképzésben. A projektben korábban már több mint 300, a Belügyminisztérium által kiválasztott mentorjelöltet készítettek fel. A résztvevők a közszolgálati továbbképzési program sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt kapnak.

A mentorokat felkészítő trénerek egyike Szakács Édua, az Államtudományi és Közigazgatási Kar Emberi Erőforrás Intézet munkatársa. A továbbképzési program vezető oktatója elmondta: elsődleges céljuk, hogy a leendő mentorok megismerjék a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram folyamatát, és tapasztalatot szerezzenek a mentorálás során alkalmazható módszertani megoldások terén, amelyek segítségével képessé válnak a mentori tevekénység hatékony ellátására. A képzés során a mentori feladatok ellátásához szükséges képességek (önismeret, kommunikáció, motiválás, konfliktuskezelés) fejlesztése történik. A mentorok elsajátítják a munkájukhoz nélkülözhetetlen kommunikációs technikákat, megismerik a tudásátadás legfontosabb módszereit és ezek gyakorlati alkalmazását, amelyek által pontosabban látják, hogy milyen célokat szolgál a program, és saját tevékenységükkel hogyan tudnak ezeknek a céloknak az eléréséhez hozzájárulni. Mindezeknek köszönhetően a mentorok könnyebben és pozitívabb hozzáállással fogják ellátni mentori feladataikat. A mentorokat Belényesi Emese, Korpics Márta és Kisházy Gergely trénerekkel készítették fel, munkájukat Tóthné Csizmár Izabella, a Miniszterelnökség Közigazgatási Ösztöndíjprogramok és Kormányhivatali Képzési Osztály munkatársa segítette.

Temesi Dóra Anna, a Miniszterelnökség Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály vezetőjének feladata a többi között az ösztöndíjprogram szervezése, irányítása. A programban mentorként is részt vevő szakember elmondta, hogy a képzésen megszerzett tudás nagy segítséget jelent majd a mindennapi munkavégzése során, különösen az új munkatársak szervezetbe történő integrálásának területén. A főosztályvezető hangsúlyozta: a program átalakításával kiemelt céljuk volt, hogy az ösztöndíjasok közül minél többen válasszák életpályának a közigazgatást, akár a Miniszterelnökségen is. Mentorként vesz részt a programban Kovács Ádám Imre, a Miniszterelnökség Stratégiai Elemzési Osztályának vezetője, aki szerint minél több ilyen képzésre lenne szükség. A felkészítésen külön foglalkoztak a különböző személyiségtípusokkal, amely tapasztalatot a mindennapok során, a saját emberi kapcsolatok terén is lehet hasznosítani. Emellett fontosnak tartja azt is, hogy a kommunikációs készségeket is fejlesztette a képzés.

„A mentorok a közigazgatás arcai. Olyan tisztviselők, akikkel először találkoznak a közigazgatást választó pályakezdő fiatalok. Fontos, hogy a mentorok felkészültek legyenek, és a szervezetbe történő beilleszkedéshez aktív segítséget tudjanak nyújtani. Ez a közigazgatásban tapasztalható fluktuáció csökkentése szempontjából is kiemelten fontos feladat” - összegezte Csóka Gabriella, a projekt szakmai vezető helyettese.

 

Szöveg: Szöőr Ádám