NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A vállalati beágyazódás, mint folyamat

A társadalom és a gazdaság kapcsolatát, egymásba fonódását mutatja be Józsa Viktória „A vállalati beágyazódás útjai Magyarországon” című könyve, amelyet a napokban mutattak be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Dialóg Campus Kiadó gondozásában megjelent kiadványban a szerző a vállalati beágyazódás jelenségét a nemzetközi és a hazai szakirodalom elméleteire alapozva, de az elmúlt évtizedek hazai folyamatain keresztül elemzi.

A rendezvényen Nagy Henrietta, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar egyetemi docense mutatta be a könyv megszületésének folyamatát. Elmondta, hogy a kiadvány témája rendkívül aktuális és újszerű is, hiszen a vállalati beágyazódás folyamatát ilyen módon még nem vizsgálta a tudományos szakirodalom. Az egyetemi docens a szerzővel szakmai és személyes kapcsolatot is ápol. „Józsa Viktória gyakorlati tapasztalattal érkezett hozzám, mint doktorandusz, akit az elmélet érdekelt. Céltudatos és szabálykövető volt. Büszke voltam, mikor 2017 júniusában átvette a doktori oklevelét.”  – emlékezett vissza korábbi együttműködésükre.

A kiadvány egyik lektora, Nemes Nagy József szerint már maga a cím is újszerű kifejezést tartalmaz. „A téma jelentősége megkérdőjelezhetetlen: a település és a gazdasági szféra közötti legalapvetőbb kapcsolatokat kutatja” – fejtette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Regionális Tudományi Tanszék emeritus professzora. Elhangzott az is, hogy fontos lenne további kutatásokat is végezni a témában.

Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem tanára, a könyv másik lektora szerint az illusztrációknak köszönhetően a magyarországi képregénykultúrának egy posztmodern változatát hozta létre Józsa Viktória. Elhangzott, hogy a kiadvány rendkívül előremutató és tökéletesen kifejezi a regionális tudomány sokszínűségét.

Cserkuti Dávid grafikusművész, a könyv illusztrátora szerint egy tudományos műnek többrétegűnek kell lennie ahhoz, hogy több szinten hasson. Ez a munka sokkal mélyebb felkészülést igényelt a részéről, hisz ahhoz, hogy hitelesen át tudja adni a mondanivalót a képein keresztül, neki is mélyebben meg kellett ismernie a témát.

Józsa Viktória beszédében mindenkinek megköszönte a munkát, aki valamilyen módon hozzájárult a könyv megszületéséhez. „A multinacionális vállalatok folyamatosan változnak, beépülnek, beágyazódnak. Ennek nagy térformáló ereje is lehet” – fejtette ki. A könyv a témát elsősorban a járműgyártáson keresztül mutatja be, így a főbb helyszínei: Győr, Kecskemét és Miskolc. A szerző rétegesként jellemezte a kiadványt: az első rész elméleti, szakmai; a második gyakorlati példákat tartalmaz; míg a harmadik formabontó módon illusztrációkkal segít megérteni a gondolatmenetet, ezzel további gondolkodásra késztetve az olvasót.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes