NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Állami elismerés az NKE rektorának

A nemzet számára értékes, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkereszt állami kitüntetésben részesült Prof. Dr. Patyi András. Az NKE rektora az elismerést állami ünnepünk, augusztus 20. alkalmából vehette át a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen Kásler Miklós minisztertől.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mára elfoglalta méltó helyét a magyar felsőoktatási palettán és az európai viszonylatban is kiemelkedő infrastruktúrával rendelkező intézmény iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés a fiatalok körében. Az elmúlt hat év az Egyetem felépítésének időszaka volt, alázattal, körültekintéssel és elhivatottsággal sikerült elérni azt a közös eredményt, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem töretlenül fejlődik. E fáradságos munkában elvitathatatlan érdeme van az intézmény első és jelenlegi rektorának, Prof. Dr. Patyi Andrásnak”- olvasható az NKE Fenntartói Testület által megfogalmazott felterjesztésben.

A 2015-ben Mestertanár Aranyéremmel kitüntetett Patyi András jogász, egyetemi tanulmányait 1988 és 1993 között a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán folytatta, ahol summa cum laude minősítésű diplomával végzett, valamint megkapta a Felsőoktatási Tanulmányi Érdemérmet. Jogi szakvizsga bizonyítványt 1996-ban, míg doktori (PhD) fokozatot 2002-ben szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. 2003-tól 2011-ig egyetemi docens, majd 2011-ben állam- és jogtudományok területén sikeresen habilitált a Széchenyi István Egyetemen. A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara 2009-ben Magyary Zoltán díjban részesítette. Patyi András dolgozott budapesti kerületi jegyzőként, alkotmánybírósági főtanácsadóként és határozatlan időre kinevezett legfelsőbb bírósági (kúriai) bíróként.

Jogalkalmazói gyakorlata mellett sokrétű felsőoktatási tudással és tapasztalattal rendelkezik. A többi között dolgozott a Szegedi Tudományegyetemen és a győri Széchenyi István Egyetemen is, utóbbi helyen tanszékvezetőként, intézetvezetőként és dékán-helyettesként is tevékenykedett. Egyetemi tanárrá történt kinevezését követően a köztársasági elnök 2011. november 23.-án bízta meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori feladatainak 2012. január 1-től kezdődő ellátásával (ekkor mentették fel bírói jogviszonyából), majd 2016 decemberében másodszor is átvette az államfőtől rektori megbízását, melyről 2018. augusztus 31-i határidővel lemondott. Az NKE vezetése mellett 2013. szeptembertől tagja és öt éven át elnöke volt a Nemzeti Választási Bizottságnak, ahol több mint háromezer, részletes jogi indokolást tartalmazó választójogi határozat meghozatalát segítette elő a testület első embereként. Vezette a 2014 őszén alakult, de időközben megszűnt Államreform Bizottságot is.

A Fenntartói Testület által megfogalmazott felterjesztés szerint az elmúlt 6 évben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem működése érdekében kifejtett fáradhatatlan és áldozatos munkája sikerre vezette a magyar felsőoktatás sajátos jellemzőkkel bíró intézményének egyedülálló modelljét. „Kimagasló érdeme van az egykori Királyi Ludovika Akadémia nevével jelzett Ludovika szellemiség őrzésében, ápolásában és továbbadásában, a közszolgálat és a haza iránti szolgálat fontosságának fiatalokhoz való eljuttatásában. Példaértékű elhivatottság jellemzi, határozott fellépésével, műveltségével és egyedülállóan sokrétű tudásával képes megteremteni az összhangot az Egyetem érdekei, a hallgatók elvárásai és a magasszintű oktatásfejlesztés között. Feladatait páratlan igényességgel, kimagasló munkabírással és elhivatottsággal látja el. Irányítása alatt eredményesen lezajlott a Ludovika Campus Projekt első üteme, a városfejlesztési szempontból is kiemelt beruházás eredményeként 2018 tavaszán átadott egyetemi campusz európai színvonalú”.

Prof. Dr. Patyi András rektori munkájának befejezése után sem szakad el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől, hiszen egyetemi tanárként a Rendészettudományi Kar Közjogi és Rendészettani Intézetében oktat majd.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes