NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ciprus volt a Nagyköveti Fórum márciusi vendége

"Történelmi reménység: a berlini kongresszus és Ciprus" címmel tartott előadást március 21-én Őexc. Panayiotis Papadopoulos, Ciprus állandó és meghatalmazott nagykövete Magyarországra.

Őexc. Panayiotis Papadopoulos 2017 óta tölti be tisztségét hazánkban és képviseli a Ciprusi Köztársaságot a régióban. A nagykövet tanulmányait az Egyesült Államokban végezte a Chicagói Egyetemen, ahol történelemből doktorált. 1992 óta dolgozik hazája külügyminisztériumában különböző tisztségekben. Gazdasági kérdésekkel, kétoldalú közel-keleti kapcsolatokkal és a globális fegyverleszerelés kérdésével is foglalkozott. Dolgozott továbbá hazája indiai és genfi kirendeltségein is, mielőtt Magyarországra érkezett.

A Nemzetközi Kapcsolatok Iroda által szervezett Ludovika Nagyköveti Fórum eseménysorozat tavaszi évadának második előadását a Zrínyi teremben Dr. habil. Nyikos Györgyi nyitotta meg. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Ludovika Nagyköveti Fórum egy rendkívül fontos rendezvény az egyetem életében. „Nem csak azért, mert a Fórum nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében, hanem azért is, mert ez a rendezvénysorozat közvetlen lehetőséget biztosít az egyetem minden érdeklődő hallgatója számára, hogy betekintést nyerjenek a diplomáciai folyamatok működésébe, valamint első kézből értesüljenek a meghívott országok legfontosabb hazai folyamatairól és nemzetközi kihívásairól” - fejtette ki.

Őexc. Panayiotis Papadopoulos kifejezte, hogy nagy öröm számára a Ludovika Nagyköveti Fórum keretein belül előadni, és ezzel tovább ápolni a ciprusi-magyar kapcsolatokat. Az előadás címének megfelelően a nagykövet hazája történelméről és az 1878-as berlini kongresszusról tartott előadást. A nagykövet előadása elején rögtön emlékeztette a hallgatóságot egy George Santayana idézettel arra, hogy miért is fontos a történelem vizsgálata. „Azok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak szembenézni a múltjukkal, arra vannak ítélve, hogy örökké megismételjék azt” – idézte a híres gondolkodót Őexc. Panayiotis Papadopoulos.

Ciprus és a ciprusi nép már a történelmének számos időszakával megbirkózott, feldolgozta azokat és az 1878-as berlini kongresszus azért is fontos számukra. Ez kulcsmomentum volt ciprus történelmében. Az ország 1878 és 1959 közötti időszakát ez a kongresszus határozta meg, és ekkor került Ciprus brit fennhatóság alá.

„Az 1878-as esztendő a nagyhatalmak számára meghatározó év volt. A Török Birodalom meggyengült, az orosz cár megerősödött és az 1877-78-as háború ennek megfelelően végződött. Az Osztrák-Magyar Monarchia és a Német Birodalom kimaradtak, és Franciaország sem dolgozta még fel az 1870-71-es francia-porosz háborúban szerzett sebeket” – ismertette a kor európai biztonságpolitikai légkörét a nagykövet.

Az előadása további részében Őexc. Panayiotis Papadopoulos bemutatta a berlini kongresszus ciprusi történelemre gyakorolt hatását, a több évszázados – török és brit – gyarmatosítás nyomait a sziget népességének összetételén, valamint értékelte is a kongresszust egy magasan képzett történész szemével. „Minden történelmi esemény kreál egy évfordulót. A kérdés az, hogy az évfordulót érdemes-e megünnepelni”- mondta. Kiemelte, hogy a berlini kongresszus volt az első világháború előtt az utolsó alkalom, hogy a nagyhatalmak leültek és megegyeztek egymással. Ugyanakkor az is igaz, hogy olyan kis államok érdekeit, mint Ciprus, nem vették figyelembe - összegezte a történelmi tényeket a nagykövet.

Az előadást követően a megszokottaknak megfelelően egy kötetlen szakmai panelbeszélgetésre is sor került. A beszélgetést a rendezvény moderátora, Dr. habil. Jobbágy Zoltán, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese vezette, a meghívott szakértő pedig Egeresi Zoltán, az NKE Stratégiai Védelmi Kutató Központjának tudományos segédmunkatársa, kutatója, a Mathias Corvinus Collegium Közép-Európa szakirányának vezetője volt. A beszélgetés során szóba kerültek Ciprus történelmének egyéb fontos eseményei, valamint napjaink aktuális kérdései is. A hallgatóság megtudhatta, hogy a Ciprusi Köztársaság támogatója a szabad kereskedelemnek és a globalizmusnak, valamint elkötelezett híve az Európai Uniónak. A gazdaságának egyik mozgatórugója a turizmus. Ciprus a Földközi-tenger vidékének egyik legnépszerűbb turisztikai célállomása, és éppen ezért az ország igyekszik minden állammal kiváló kétoldalú kapcsolatokat fenntartani.

 

Szöveg: Ondrék József

Fotó: Szilágyi Dénes