NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Elismerések a kiberbiztonsági kutatásért

Az NKE Nemzetbiztonsági Szakkollégium Kiberbiztonsági Kihívások Kutatósejt mentorai és tagjai is elismeréseket vehettek át a Belügyi Tudományos Tanács és a Rendőrség Tudományos Tanácsának a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett ünnepélyes zárórendezvényén.

Az „Új évezred kihívásai - Digitális, infokommunikációs képességek” című pályázaton a második és a harmadik helyezésért járó díjat vehették át az NKE kutatói. A második helyen díjazott pályamunka "A főváros ivóvíz-ellátó rendszere ellen intézett informatikai támadás potenciális következményei és azok felszámolásának megoldási lehetőségei" címmel egy olyan feltételezett helyzetet mutatott be, amelyben Budapest ivóvízellátását és közlekedési infrastruktúráját érte kiber- és fizikai támadássorozat. A négyfős szerzői csoport – két mentor támogatásával – bemutatta az alapszituációt, felvázolta a hatályos jogszabályi környezet alapján tehető intézkedéseket, majd ezek elemzése alapján javaslatokat tett a kialakult veszélyhelyzet elhárítására, a bűncselekmény felderítésére a magánbiztonsági szektor bevonásával. A pályamű elkészítésében dr. Gyaraki Réka r. őrnagy és Dr. Bonnyai Tünde tű. őrnagy mentorálása mellett Kiss Sándor harmadéves gazdaságvédelmi nyomozó szakos, Bártfai Fanni harmadéves és Margitics József másodéves biztonsági szakirányos hallgatók, valamint Almási Csaba tű. százados, mesterképzésben részt vevő hallgató vettek részt. Szintén második helyezést ért el a Galambosi Barbara, Dr. Szabó Csaba r. őrnagy, Horváth Alexandra és Nagy Bence által alkotott csoport  „A rendőrség elektronikus formában végzett ügyintézésének, mint új kihívásnak kutatása” című munkája. A Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti tanszék oktatója és hallgatói pályamunkájuk készítése során statisztikai és kérdőíves adatokkal vizsgálták azt, hogy milyen módszerekkel lehet a rendőrség e-közigazgatási képességeit jobban bevonni és szélesíteni. A kutatócsoport egyik oszlopos tagjának harmadik helyezést elért dolgozata a „Humán kockázatok a kritikus információs infrastruktúrában” címmel az emberi tényező vizsgálatát helyezte a középpontba. A szerző elmondta, hogy az egyre inkább hangoztatott technikai, technológiai, kihívásokkal és veszélyekkel szemben, a nem oly mértékben hangsúlyozott humán kockázatokra kívánja felhívni a figyelmet a kritikus információs infrastruktúra területén.

A Rendőrség Tudományos Tanácsa különdíjban részesítette Dr. Lakatos Péter, Saláta Zsuzsanna és Hangácsi Ádám közös pályázatát, amely "Közszolgálati logisztika a gyakorlatban, avagy az illegális migrációval kapcsolatos rendőrségi feladatok támogatása" címmel készült el. Az alkotók a migrációs kihívást, valamint az azzal kapcsolatos logisztikai problémák vizsgálatát vették górcső alá, felhívva a figyelmet a déli határon kialakult határvédelmi helyzetre és a rendőrség logisztikai, ellátási rendszerére terhelődő nyomásra.