NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetőinek látogatása

Szeptember óta sorra ismerkednek a Rendészettudományi Kar új campusával a rendvédelmi feladatokat ellátó szervezetek vezetői – ma a Nemzeti Védelmi Szolgálat felső vezetői látogattak az egyetemre.

A vendégeket Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora fogadta, aki egy világméretű ENSZ-kutatás adatait idézve azt mondta, hogy az emberiség jövőjére gyakorolt hatás szempontjából az emberek többsége az oktatást tartja a legfontosabbnak. Amint a rektor fogalmazott, óriási bátorságra vall hozzányúlni az oktatáshoz, mert nem tudjuk biztosan, hogy milyen képességekre, milyen szaktudásra lesz szükség 15-20 év múlva, ugyanakkor a mostani egyetemistákból bő tíz év múlva lesz teljes értékű szakember. 

Patyi András a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezető munkatársainak beszélt a jogelőd intézmények és az egyetem történetéről, arról a szellemi örökségről, amely a jogelődöktől származik. A rektor bemutatta a jelenleg működő öt kart, és szólt a működés forrásairól, a megvalósult és tervezett fejlesztésekről. Kiemelte, hogy - a korábbi elmaradott állapotból kiindulva - az egyetem megteremti a 21. század igényeinek megfelelő informatikai alapinfrastruktúráját, közszolgálati és kormányzati digitális tudásbázist alakít ki. A rektor említést tett az egyetemi oktatók három fő feladatáról: a kutatásról, a tananyagfejlesztésről és az oktatásról; ezek közül - mint fogalmazott - a tudományos kutatás tematikailag nem teljesen szabad, hanem a tananyagfejlesztést és az oktatást kell szolgálnia. Örvendetes tény, hogy a kutatási projektek mintegy ötöde tisztán rendészettudományi témájú, de egyes jogtudományi, közigazgatástudományi projektek is kapcsolódnak ehhez a területhez. Patyi András végül az NKE dinamikusan fejlődő nemzetközi, köztük kínai, orosz és amerikai kapcsolatairól beszélt. Kiemelte, hogy az NKE-n egyetlen olyan idegen nyelvű program van, amelyben több egyetem is részt vesz. A CEPOL szervezésében elindított Policing in Europe mesterképzési program hét moduljának egyik felelőse az RTK, és az Európai Unió mind a 28 országából vannak itt hallgatók. „A Rendészettudományi Kar ezen a képzésen keresztül tart benn minket az európai felsőoktatási térségben” - fejezte be gondolatait az NKE rektora.

Dr. Bolcsik Zoltán r. vezérőrnagy, az NVSZ főigazgatója a rektor szavaira reagálva a többi között azt mondta, hogy rendőrként és magyar állampolgárként is büszke arra, hogy a jövő közszolgálati szakemberei itt tanulhatnak. A vezérőrnagy megígérte, hogy az NVSZ a jövőben is partner lesz az együttműködésben.

A vendégek látogatása az új campus megtekintésével ért véget. A Rendészettudományi Kar objektumait Dr. habil. Boda József ny. nb. vezérőrnagy, dékán mutatta be az NVSZ vezetőinek.

 

Szöveg: Suba László

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: 2017 NVSZ látogatás