NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetői látogattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre

Az állami adó- és vámhatóság központi és területi szerveinek vezetői tettek látogatást november 16-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

 Dr. Sors László helyettes államtitkár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjének bűnüldözési és nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős szakmai helyettese, dr. Szeleczki Zsuzsanna helyettes államtitkár, adó- és vámszakmai hatósági és felügyeleti ügyekért felelős szakmai helyettes, továbbá szakfőigazgatók, a bűnügyi főigazgató, a Központi Irányítás más vezető beosztású munkatársai és a területi szervek vezetői az egyetem, különösen a Rendészettudományi Kar (RTK) tevékenységét érintő aktualitásokról tájékozódtak.

Prof. dr. Patyi András rektor átnyújtotta dr. Sors Lászlónak az egyetem szenátusa által korábban adományozott címzetes egyetemi docensi címről szóló okiratot.  Mint a rektor az adományozó okiratot ismertetve elmondta, Sors László „több mint húszéves bűnügyi pályafutása során rendkívül nagy szakmai elismertségre tett szert, kimagasló szaktekintélyként ismerik országszerte. Fokozott figyelemmel kíséri és segíti a Vám- és Pénzügyőri Tanszék tevékenységét, folyamatosan ellát konzulensi, bírálói és záróvizsgáztatói teendőket. Hatékony munkájával hozzájárul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem eredményeihez, elismertségének öregbítéséhez”.

Patyi András az egyetem tevékenységét, fejlődését bemutató előadásában hangsúlyozta:  lényegesnek tartja, hogy a NAV által végzett kormányzati közigazgatási tevékenység a fontosságának megfelelő értékelést kapjon, hiszen a NAV a közbevételek beszedéséért felelős. Mint mondta, a társadalomban nagyon kevesen vannak azok, akik úgy gondolják, hogy nem kell közterheket fizetni. Az egyetem rektora felidézte, hogy az egyetem jogelődjei komoly múlttal rendelkeztek, köztük a legrégebbi a munkáját az 1836-ban közadakozásból épült campuson 1872-ben megkezdő Magyar Királyi Ludovika Akadémia volt. A jelenről szólva Patyi András beszélt az adó- és vámigazgatási vezetőknek az NKE fejlesztéséhez, működéséhez rendelkezésre álló forrásokról, valamint a folyamatosan megvalósuló fejlesztésekről.  Kiemelte, hogy az egyetem hallgatóinak zöme vidéki, akik vidékre mennek majd vissza szolgálatteljesítésre – ily módon az NKE tevékenysége a vidéket fejleszti. Az NKE rektora kiemelte, hogy a nemzetközi kapcsolattartás mellett alapvetően fontosak a közigazgatási, rendészeti, honvédelmi szervekkel és intézményekkel fenntartott kapcsolatok. Erre példaként említette a záróvizsga-bizottságok felállítását, amibe külső tagokat is bevon az egyetem, hiszen a szakmának látnia kell, hogy mit tud a hallgató. Patyi András áttekintést adott az adó- és vámigazgatási felsőoktatás évtizedeiről, és szólt a fejlesztés lehetőségeiről, a tervekről is, a többi között az ez évtől indult adóigazgatási szakirányról, illetve az adó- és vámszakmai terület tananyagát felölelő tervezett mesterképzésről. Patyi András végül kiemelte, hogy nemzetközi térben kell a tudományos és szakmai tevékenységet kifejteni. Felhívta a figyelmet az idén ötödik alkalommal megrendezendő nemzetközi adó- és vámszakmai konferenciára, amelynek szervezésében a Vám- és Pénzügyőri Tanszéken kívül kiemelt szerepe van a NAV Központi Irányítás Nemzetközi Főosztályának.   

A NAV vezetői a továbbiakban dr. habil. Boda József ny. nb. vezérőrnagy, dékán vezetésével megtekintették a Rendészettudományi Kar új campusát,  ahol az egyetem hallgatói már új, a kor követelményeinek megfelelő tantermekben és speciális objektumban készülhetnek leendő hivatásukra.

 

Szöveg: Suba László 

Fotó: Szilágyi Dénes