NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Elismerések, címek és doktoravatás a tudomány ünnepén

Ünnepi szenátusi ülést tartott a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A Széchenyi Díszteremben rendezett eseményen összesen 25-en kaptak egyetemi elismeréseket és címeket, valamint 13 PhD-doktort is avattak.

Az ünnepség kezdetén az egyetemi doktoravatási jelképek sorába fogadták a Zrínyi-szablya nemrégiben elkészült, hiteles másolatát. Prof. Dr. Padányi József vezérőrnagy, tudományos rektorhelyettes felidézte azt a kutatómunkát, amely a bécsi Szépművészeti Múzeumban évszázadok óta őrzött eredeti szablya kapcsán folyt és számos új tudományos eredményt hozott. Ennek a folyamatnak a részeként készült el hét hónapos munkával a szablya egyetlen ismert hiteles másolata, amely minden részletében az eredetit idézi. „A szablya megtestesíti az NKE hitvallását is, amely szerint a köz szolgálata mindennél előbb van”- hangsúlyozta Padányi József.

Az ünnepi szenátusi ülésen a testület elnöke, Prof. Dr. Patyi András emlékeztetett arra, hogy 100 évvel ezelőtt ezen a napon Oroszországban egy forradalomnak nevezett államcsíny történt, amelynek során „a tudomány nevében, de annak eszméjét megcsúfolva hajtottak végre egy világrendszer-építő kísérletet”.  Az intézmény rektora elmondta, hogy a képzés, a kutatás és a tananyagfejlesztés nagyon szorosan összefüggnek az NKE életében is. Felidézte a Nobel-díjas magyar tudós, Szentgyörgyi Albert gondolatait, aki szerint „tudományos kutatómunkánkkal hazafias kötelességünket is teljesítjük, mert hiszen éppen a tudomány, a kultúra az az egyetlen terep, amelyen a versenyt a nagy nemzetekkel egy kis nemzet is felveheti, megcsillogtatván nevét az emberi történelemben”. Patyi András hozzátette, hogy azon nemzetek közé tartozunk, akikből a népesség arányában elég magas százalékban kerültek ki Nobel-díjasok. A rektor szerint a tudomány elsősorban a tudományos igazságok keresésről szól, de nem ér véget azok puszta kimondásával. Elhangzott, hogy maga a tudomány is egy összetett, nehezen átlátható világrendszerré vált, miközben annak művelői és felhasználói is egy önálló rendszert alkotnak.  A tudományra az áltudományosság mellett a felesleges, önmaga körül forgó elméletek gyártása jelenti a legnagyobb veszélyt Patyi András szerint. A rektor úgy látja, hogy a tudomány egyik alapvető feladata a fogalomalkotás, azok korrekciója és gyakorlati alkalmazásuk kipróbálása. „Ma olyan új doktorokat avat az egyetem, akik a bizonyítás, a független ellenőrzés és a tudományos ismeretek rendszerébe való beilleszkedés terén bizonyították képességeiket”- fogalmazott a szenátus elnöke.

A köszöntőt követően elismerések és címek átadására került sor az. Az NKE rektorának döntése alapján tiszteletbeli doktori címet vehetett át prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke. Az NKE Gyűrűje elismerésben ketten részesültek: Prof. dr. Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus és dr. Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettese, az intézmény magántanára. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Aranyérme elismerést Prof. dr. Munk Sándor ezredes, az Egyetemi Habilitációs Bizottság elnöke és dr. Orosz Ágnes, az Államtudományi és Közigazgatási Kar könyvtárának igazgatója érdemelte ki idén. Az ünnepi szenátusi ülésen Egyetemért Emlékérem elismerést kapott dr. Bokodi Márta Etelka ny. r. alezredes, Gyurián Katalin gazdasági osztályvezető, Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, dr. Kiss Rita nemzetközi referens, Kun Szabó István vezérőrnagy, mentor-oktató, Lantos Mihály r. őrnagy, az RTK gyakorlati oktatója, prof. dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes, egyetemi tanár és Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára. A rendezvényen magántanári címet vehetett át dr. Svéd László ny. o. altábornagy, a Hadtudományi Doktori Iskola témahirdetője és oktatója. Címzetes egyetemi docensi kitüntetésben négyen részesültek: Dr. Kádár Krisztián, az NKE óraadó oktatója és szakértője, Kisgergely István, az ÁSZ felügyeleti vezetője, dr. Pogácsás Imre dandártábornok és dr. Váradi József Gyula, a Víztudományi Kar oktatója. Az ünnepségen mestertanári címben részesült Téglási József alezredes, egyetemi adjunktus, míg a Visiting Scholar of the National University of Public Service címet dr. Ladislav Cabada politológus, habilitált egyetemi docens, a prágai Metropolitan University tudományos rektorhelyettese érdemelte ki. Rektori Kitüntető Oklevélben öten részesültek: Fazakas Hajnalka Margit tudományszervezési ügyintéző, Nád János testnevelő tanár, Tódor Mónika titkársági szakreferens, Varjasy Gábor, az Apertus Nonprofit Kft. oktatás-informatikai üzletágvezetője és Volenszky Hajnalka titkársági referens.

Az ünnepségen az Egyetemi Doktori Tanács döntése értelmében összesen 13 PhD doktor avatására került sor. Őket Padányi József, a tudományos fokozatokat odaítélő Egyetemi Doktori Tanács elnöke mutatta be. Ezt követően került sor ünnepélyes fogadalomtételükre, majd doktorrá avatásukra. Az avatottak nevében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke elmondta, hogy a hozzáadott érték teremtése vezette a doktoranduszokat a tudományos munkájuk során. „A tudomány lényege olyan újszerű eredmények elérése, amelyek a társadalmunkat szolgálják, jobbá teszik a körülöttünk lévő világot, és a jó kormányzást erősítik”- fogalmazott. 

Az ünnepi szenátusi ülést követő fogadáson Padányi József mondott pohárköszöntőt. A tudományos rektorhelyettes felidézte, hogy milyen eredmények születtek a doktori képzésben az NKE alapításától eltelt években. Amíg az induláskor kettő, ma már négy doktori iskola működik az intézményben és mintegy 140-en szereztek ez alatt doktori címet. „De nem a szám a fontos, hanem a minőség, és nagy öröm, hogy ezek a kollégák ma is művelik a tudományágat, segítve ezzel a jó állam eszméjét és növelve az NKE presztízsét is”- hangsúlyozta Padányi József.

Prof. Dr. Patyi András ünnepi beszéde teljes terjedelmében itt olvasható:
 
 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes