NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Tiszteletbeli polgár címet kapott az ománi Súra Tanács elnöke

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szenátusa tiszteletbeli polgár címet adományozott Őexcellenciája Khalid bin Hilal Al-Maawali sejknek, az ománi Súra Tanács elnökének, amelyet május 2-án, ünnepélyes keretek között adott át számára Deli Gergely, az NKE rektora a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében.

Deli Gergely köszöntőjében kiemelte, az egyetem tudományos és oktatási tevékenysége hűen tükrözi jelmondatát: A haza szolgálatában. Az NKE polgárai e közösség érdekében dolgoznak, kutatnak és képzik a jövő szakembereit. Ez azonban nem csupán mottó, kifejezi legmélyebb meggyőződésünket és elkötelezettségünket az egyetemünk által képviselt értékek iránt: az akaratot, az eltökéltséget és a felelősséget jelenti, hogy a közösség és a haza javára cselekedjünk. Az intézmény a közigazgatás, a diplomácia, a biztonság, a bűnüldözés, a védelem, a vízgazdálkodás és számos más társadalmi és gazdasági területen vált a régió egyik legjelentősebb egyetemévé, amely hidat képez az állami és a tudományos szféra között.

Emellett az NKE kiemelt törekvése az is, hogy a jelmondata által kijelölt elv szerint a nemzetközi térben fejlessze tovább kapcsolatait, így kulcsszerepet játsszon a nemzetek közötti tudásmegosztásban a hagyományos diplomácián is túl. Khalid bin Hilal Al-Maawali sejk az ománi társadalom érdekében hosszú évek óta végzett kiemelkedő és példamutató munkájával érdemelte ki a tiszteletbeli polgár címet, a mai esemény pedig elkötelezettségünket mutatja a nemzetek közötti kapcsolatok megerősítésében – zárta beszédét az egyetem rektora.

Az egyetem legújabb tiszteletbeli polgárának laudációjában Fodor Barnabás, Magyarország ománi nagykövete arról beszélt, hogy Omán, a hagyományok szerint Szindbád, a hajós otthona, biztonságáról, békéjéről, diplomáciai erejéről és stabilitásáról nevezetes egy olyan régióban, ahol gyakori a viszály. Állama, az Ománi Szultanátus összebékíti az évszázados hagyományokat az innovációkkal. E progresszivitást a sejk által vezetett Súra Tanács testesíti meg, amely többek között az internet és a közösségi média segítségével teszi transzparenssé saját munkáját, s folytat párbeszédet az állampolgárokkal az ország jóléte érdekében, azaz a párbeszéden alapuló és a fejlődésre koncentráló kormányzásban hisz.

Bár a földrajzi távolság országaink között jelentős, számos közös értékben mégis osztozunk. Ilyen a béke, az együttműködés és a diplomácia erejébe vetett hit vagy a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztésének fontossága. Utóbbi részeként a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 50 ománi hallgató vehet részt magyarországi képzésben, míg 30 magyar tanulhat Ománban – fejtette ki Fodor Barnabás nagykövet.

Khalid bin Hilal Al-Maawali sejk az eseményen nagy örömnek és megtiszteltetésnek nevezte, hogy átveheti az egyetem tiszteletbeli polgár címét. Mint elmondta, az őt és a küldöttségét körülvevő budapesti vendégszeretet bizonyítja a két nemzet barátságát. Hozzátette, a 2019-es ománi magyar, illetve az idei magyarországi ománi nagykövetség megnyitása után a diplomácián túli kapcsolatok kialakításának ideje következik, azaz immár a gazdasági, a turisztikai és a kulturális, ezen belül pedig a felsőoktatási együttműködéseket érdemes fejleszteni.

Ebben számítanak az NKE, különösen pedig a Víztudományi Kar segítségére, mert Omán számára számos kihívást tartogat a klímaváltozás, noha a szultanátus elkötelezett a természet és a gazdaság közötti egyensúly megtartása, a fenntartható fejlődés iránt. Hangsúlyozta, nagyon hálás azért is, hogy megindulhattak a két ország közötti cserediák-kapcsolatok. A sejk végül azt is kifejtette, Omán előnyös földrajzi fekvése, biztonsága, gazdasági lehetőségei már számos állam befektetőinek érdeklődését is felkeltették, így a magyaroknak is van keresnivalójuk hazájában, amiről éppen ezen esemény előtt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel is tárgyalt.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes