NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Nemzetközi konferencia a migrációs válságról

Az illegális bevándorlás rombolja az európai társadalmak integritását, illetve veszélyt jelent a közös Európa korábban kitűzött versenyképességi és jóléti céljaira. A migrációs válság okairól és következményeiről cseréltek eszmét a téma nemzetközi szakemberei az egyetemen.

Csónakok és paktumok – a migrációs válság és Európa címmel rendezett közös konferenciát a Migrációkutató Intézet (MKI) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESKI) április 24-én, a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében.

A résztvevőket elsőként Pier Paolo Pigozzi, az NKE nemzetközi rektorhelyettese köszöntötte. Kifejtette, hogy a konferencia témája, a migráció nem csupán Európa biztonságát és jólétét, hanem kohézióját és együttműködését is alapjaiban veszélyezteti. Éppen ezért fontos a maihoz hasonló eseményeken a témát minél jobban megérteni, arról párbeszédet kezdeményezni és megkezdeni egy fenntartható, hatékony megállapodás kimunkálását.

„Ez a konferencia a lehető legjobb időpontban van: a számos vitát kiváltó uniós migrációs paktum parlamenti elfogadása után, ám az európai választások előtt, amikor a Közel-Kelet éppen forrong” – kezdte előadását Panyi Miklós, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára. Hangsúlyozta, Magyarország továbbra is elutasítja a nyílt társadalom ideáját, illetve az ezzel járó migrációt. A demográfiai apályt a családok támogatásával, nem pedig a bevándorlók támogatásával érdemes megoldani.

A konferencia további panelbeszélgetésein szó esett a migrációs válság hatásairól Franciaországban, Spanyolországban, illetve Hollandiában. Az előadók elemezték a migrációs paktumot erkölcsi, technikai és jogi szempontból is, illetve kitekintettek azokra a konfliktusokra is, amelyek fűtik a migrációt.

A konferenciáról részletesen is olvashat az egyetem tudományos portálján, a ludovika.hu cikkében is.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes