NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Rekordszámú részvétel az NKE nyílt napján

Az intézmény központi nyílt napján több mint háromezren látogattak el a Ludovika Campusra, ahol az egyetem képzéseiről és a hallgatói életről is tájékozódhattak az érdeklődők november 25-én. 

November utolsó péntekén az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK), a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK), a Rendészettudományi Kar (RTK), a Víztudományi Kar (VTK), valamint a Katasztrófavédelmi Intézet képzéseivel ismerkedhettek meg a látogatók, és hasznos információkat gyűjthettek egyebek mellett a felvételi követelményekről, az ösztöndíjlehetőségekről, az Erasmus mobilitási programokról, de az előttük álló karrierlehetőségekről is.

„Olyan dolgot érdemes tanulni, amely általános látásmódot ad, de van benne valami speciális, amitől mások lesznek, mint a többiek, és lesz egy olyan ismérvük, ami miatt a munkáltatóknak önökre lesz szükségük” – tanácsolta Deli Gergely rektor a pályaválasztás előtt állóknak. Hangsúlyozta azt is, hogy az NKE egyedülálló képzéseket nyújtó intézmény, amelynek számos képzése csak ezen az egyetem tanulható. „A mi egyetemünkről a hallgatók a munkatársaink, a bajtársaink lesznek, mert az egyetem elvégzését követően együtt dolgozunk majd velük a közigazgatásban, a rendészet és a honvédelem vagy a vízügy területén” – emelte ki Deli Gergely. 

„A közszolgálat területe versenyképes, ugyanakkor a közszolgálatból fakadó biztonságot nyújtó terület” – szögezte le az ÁNTK dékánja. Varga Réka elmondta, hogy a kar a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő, gyakorlat és problémaorientált képzéseket nyújt, hogy versenyképes és hasznosítható tudásanyaggal, gyakorlati ismeretekkel vértezze fel a hallgatókat, akik így eredményesen tudnak boldogulni a közigazgatási munkavégzés világában.    

„Most szép lenni katonának” – idézte a Sebestyén Gyula által 1906-ban összegyűjtött toborzódal sorát a HHK dékánja. Pohl Árpád dandártábornok a HHK küldetésével kapcsolatban Zrínyi Miklós szavaira utalva arra hívta fel a jelentkezők figyelmét, hogy „sok jó, eszes kapitány” kell a magyar hadseregbe, akik képesek a legbonyolultabb, legveszélyesebb körülmények között is eredményesen vezetni az alegységüket. A kar gyakorlatorientált képzései a fenti célt szolgálják – erősítette meg Pohl Árpád.

„Hivatásos tiszti értékekkel vértezzük fel önöket. Mindent megtanítunk, amire egy kezdő rendvédelmi szakembernek szüksége van” – emelte ki az RTK dékánja. Kovács Gábor r. vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy napjainkban a biztonság egyre jobban felértékelődik, ugyanis  a mindennapok kihívásai, mint az illegális migráció, a kiberbűnözés térnyerése, a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem, az áru- és embercsempészet egyre fenyegetőbbek. „Ezek a fenyegetettségek vélhetően a jövőben is jelen lesznek, tehát lesz munkájuk önöknek is” – világított rá az RTK dékánja.

„A jövő tervezőmérnökeit és kivitelező mérnökeit mi képezzük” – mondta a VTK dékánja. Bíró Tibor arról beszélt, hogy a bajai campuson lévő karon szép természeti környezetben a világ húzóágazatához szükséges szakembereket képeznek, akik a vízügyi infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez szereznek szaktudást. Hangsúlyozta továbbá, hogy a jól képzett vízügyi szakemberekre még inkább szükség lesz az energiaválság, a természeti katasztrófák, a klímaváltozás miatt.

„Amikor öt évvel ezelőtt eljöttem az NKE nyílt napjára, tetszett az a jövőkép, amit akkor elképzeltem magam előtt”– fogalmazott az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke. Dibusz Bendegúz ezt követően beszélt a szervezet működéséről és a hallgatói életről, valamint felhívta a figyelmet az NKE különleges adottságaira, amelyek a közösség és az infrastrukturális fejlődés okán komoly perspektívát jelentenek az itt tanulók számára.

A központi nyílt napon külön tájékoztatók is elhangzottak az egyes szakokról. Továbbá szó esett egyebek mellett a hallgatói életről, a nemzetközi lehetőségekről, tehetséggondozásról, valamint a rendészeti fizikai és pszichikai alkalmassági vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókról, mindemellett a kihelyezett standoknál a szakkollégiumok munkájáról, és a sportolási lehetőségekről is információt kaphattak a résztvevők. A programok mellett repülőgép- és drónszimulátort is ki lehetett próbálni, megismerkedhettek a magyar honvédség és a rendőrség által is használt fegyverekkel, eszközökkel, majd a rendészeti és államigazgatási szakok mellett a mérnöki munka legnagyobb kihívásaiba is betekintést nyerhettek, egy mérőcsatorna modelljét is megtekinthették az érdeklődők.

Az NKE ebben a tanévben további két nyílt napot rendez: december 2-án a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, december 7-én pedig a Víztudományi Kar várja az érdeklődőket.

Képzéseinkről további információk ITT olvashatók. 

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: nyílt nap