NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Módszertani teadélután a Kreatív Tanulás Program keretében

A Kreatív Tanulás Program keretében (KTP) valósult meg az első Módszertani teadélután szeptember 28-án. Méhes Tamás, az NKE ÁNTK oktatási dékánhelyettese és a Kreatív Tanulás Program vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd az esemény megnyitóján  kiemelte, hogy az egyetem Intézményfejlesztési Tervében kitűzött célok megvalósításának érdekében újabb jelentős lépés történt. Az oktatók számára a KTP eseményei olyan alkalmakkal kívánnak szolgálni, amelyek segítséget nyújtanak az oktatás metódusának paradigmaváltásában és a Z generáció megszólításában. A havi rendszerességgel jelentkező teadélutánok oktatói és hallgatói részvétellel kötetlen tapasztalatcserét kínálnak az érdeklődők számára.

Az első alkalommal az NKE ÁNTK Év oktatója hallgatói szavazás első három helyezettje mutatkozott be: Bathó Gábor, az ÁNTK Állam- és Jogtörténeti Tanszékének adjunktusa, Ludányi Dávid tanársegéd, az ÁNTK Emberi Erőforrás Tanszékéről, valamint Peres Zsuzsanna, az ÁNTK Állam- és Jogtörténeti Tanszékének docense. A beszélgetést Korpics Márta, a Kreatív Tanulás Osztály osztályvezetője moderálta. A kötetlen összejövetel során az előadók beszámoltak arról, hogy mely kurzusaikat tartják a legjobbnak, milyen motivációik vannak az oktatásban, milyen módszereket alkalmaznak a tananyag eredményes átadásának érdekében, hogyan alakítják kapcsolatukat a hallgatókkal, mit gondolnak a kreativitás oktatásban betöltött szerepéről, illetve az milyen módon jelenik meg a tanításban.

A beszámolók alapján elmondható, hogy az oktatók sikerének titka a hallgatók érdeklődésének és motivációinak feltérképezésében rejlik. Mindannyian kiemelték, hogy elengedhetetlen a bizalmi légkör kialakítása, hogy a hallgatók érezzék jól magukat az órákon, amely összhangban van a hallgatóközpontú oktatási szemlélet megerősítési szándékával. Az esemény kiemelt célkitűzése volt, hogy lehetőség nyíljon a tapasztalatok közvetlen megosztására, és a hallgatóság körében felmerült kérdések megvitatására.

A Kreatív Tanulás Osztály szervezésében megvalósuló módszertani teadélutánok célja az egyetemen folyó rendszeres módszertani diskurzusok hagyományának megteremtése. A következő esemény október 26-án 16:00 órakor lesz, amelynek kiindulópontját Setényi János oktatáskutató szeptember 1-jén megtartott Klasszikus tudás és kreatív tanulás: barátok vagy ellenségek? című előadása szolgálja.

 

Szöveg: Nemes Katalin

Fotó: Bíró Éva