NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A Ludovika Vívószakosztálya a legjobb tíz magyar vívóklub között

A 2021-es év nagy változást hozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesülete, a Ludovika SE idén húsz éves Vívószakosztályának életébe, amikor tavaly januárban mintegy 90 utánpótláskorú és felnőtt versenyző, valamint 4 edző igazolt át a klubba.

Az Egyetem vezetése célul tűzte ki, hogy olyan vívóklubot hozzon létre, amely újra a vívás élvonalába emeli a Ludovika nevet. Bartóki-Gönczy Balázs szakosztályvezető és Mazzá Lorenzo vezetőedző irányításával kezdődött meg a munka, melynek eredményeképpen az U20 világbajnoki kijutó, Mihályi Andor tőrvívó mellett a kisebb korosztály versenyzői is letették a névjegyüket: az U14-es korosztályú csapatversenyen ugyanis mindkét nemben elnyerték a magyar bajnoki címet. Az idei szezon őszi félévében az U20 junior férfiak és idén pedig a kadet (U17) korosztályú fiatalurak szintén csapatban hozták el a magyar bajnoki aranyat.

A Ludovika SE 17 tőrvívója szerepel a saját, egyéni országos ranglistája legjobb 10 versenyzője között. Sőt, a vezetőedző, Mazzá Lorenzo által irányított U20 magyar férfi tőrválogatott tagjai, Mihályi Andor és Bálint Álmos az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra kijutó helyen állnak, akik még 16 évesen az U17 válogatottban is szerepelnek Budaházy Ambrussal együtt. Ezeknek az impozáns eredményeknek köszönhetően az 51 magyar vívóklub közül a korábbi 43. helyről a 8. helyre lépett előre 2021-ben a Ludovika Vívás olyan patinás vívóklubok közé, mint a Honvéd vagy a Vasas.

A ludovikás vívók közösséget is szeretnének építeni. A rendszeres ünnepségek, háziversenyek szorosabbra fűzik a barátságokat, a külföldi edzőtáborok pedig segítik a versenyzők nemzetközi kapcsolatainak kiépítését, valamint látókörük szélesítését. Horváth Sz. Tibor szakosztály-alapító mester és Németh András alezredes pedig várják azon vívókat a Tiszti Vívóklubba, akik rekreációs céllal űzik e sportágat. Az egyetemi polgárok életében is jelen van a vívás, hiszen az idei tanévtől a curriculum része lett, és az őszi félév visszajelzései alapján a rendőr és a honvéd tisztjelöltek nagy érdeklődéssel és örömmel fogadták a lehetőséget.