NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Matolcsy György jegybankelnök előadása: Új fenntartható közgazdaságtan

Matolcsy György a jegybank elnöke a jövő új, fenntartható közgazdaságtanáról tartott átfogó előadást hallgatóinknak egyetemünk Ludovika Campusán. A Magyar Nemzeti Bank elnöke előadásában a közgazdaságtan szükséges szemléletváltására hívta fel a figyelmet, amely a szellemi erőforrásokra, a fenntarthatóságra és az életelvre épül.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy az információs forradalom óta a tudás bővülése folyamatosan új, bőséget eredményező technológiai forradalmakat hoz létre. A kreativitás és a tehetség szerepe felértékelődik, mert ezek az új korlátos erőforrások meghatározzák, hogyan leszünk képesek kiaknázni az új gazdaság legfontosabb erőforrását: a tudást. 

Figyelmeztetett, hogy eljutottunk arra a fejlettségi szintre, hogy képesek vagyunk a természeti erőforrásokat túlhasználni, így civilizációnk fennmaradása a közgazdaságtan fenntarthatósági fordulatán múlik. Sőt az új felzárkózási jövőképeket is csak a fenntarthatósági gondolat köré lehet szervezni. A fenntartható közgazdaságtannak választ kell találnia a virtuális gazdaság és üzleti élet, az új térszerkezetben megvalósuló foglalkoztatás és oktatás, valamint a hozzáférésen alapuló gazdaság kihívásaira.

Matolcsy György beszédét számos történelmi párhuzammal, meghökkentő adattal és saját szakmai életútjából merített példával színesítette, sőt a hallgatókat rövid kvízkérdésekkel vonta be az előadásába.

Az előadás után a Magyar Nemzeti Bank elnöke válaszolt a hallgatók kérdéseire, amelyek többsége a kialakuló új világrendre, valamint oktatás szerepére vonatkozott. Válaszában hangsúlyozta az oktatás és a felsőoktatás kulcsszerepét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a megfelelő tudással, kreativitással és tehetséggel rendelkező fiataloknak végül meg kell találniuk a helyüket az új gazdasági rendszerben is, tehát az oktatás mellett a feldolgozóipar, a pénzügyi rendszer és számos más terület is kulcsfontoságú lesz. Egyetértett a hallgatókkal abban, hogy az új világrendben a technológiai infrastruktúrák birtoklása monopol helyzetet teremthet, ugyanakkor rámutatott, hogy sosem volt még ilyen könnyű technológiai ugrást, exponenciális fejlődést elérni, amire példaként az afrikai fizetési megoldásokat hozta.

Az előadás végén a hallgatók tudástőkéjét a jegybank közel 200 szakkönyvvel támogatta.

 

Fotó: Szilágyi Dénes 


Címkék: Matolcsy György