NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ludovika Szabadegyetem: közigazgatás történelmi traumák között

A trianoni trauma és a második világháború okozta sokk között eltelt időszak közigazgatását mutatja be a Ludovika Szabadegyetem e heti előadása. A Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, Csősz László a Horthy-korszak közigazgatásának történetét tekinti át.

Az előadás a modern kor két nagy kollektív történelmi traumája közé ékelt korszak, az 1920-1944 közötti évek közigazgatásának történetét tekinti át. Csősz László elsősorban a minisztériumok, a szakigazgatás és a területi (vármegyei) közigazgatás kérdésére szűkíti le a témát. „Ezen belül az alábbi problémakörökre térek ki bővebben: a közigazgatás újjászervezése és reformjának kérdése az 1920-as években, a területi autonómiák és az állami irányítás viszonya, a háborús közigazgatás és a visszacsatolt területek integrációjának problémái, valamint a magyar állami szervek szerepe és felelőssége a holokauszt idején – tájékoztatta honlapunkat Csősz László. Az előadást eredeti levéltári iratok képei, archív fotók és térképek teszik teljessé.

A Ludovika Szabadegyetem a „Magyar közigazgatás a Horthy-korszakban (1920-1944)” című előadása október 26-án, kedden 18 órakor kezdődik az Oktatási Központ II. számú előadójában.

 

Szerző: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Szabadegyetem