NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Ludovika Nagyköveti Fórum: Együtt Európa talpra állásáért

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július óta betöltő Németország budapesti nagykövete, Johannes J. Haindl volt a vendége a Nemzeti Közszolgálati Egyetem idei első Ludovika Nagyköveti Fórumának. A nemrég kinevezett diplomata az uniós elnökség tervei mellett szólt a német-magyar kapcsolatokról, a koronavírus elleni küzdelemről, de Európa megerősítésének tervéről is.

„Németország nem csak erős tagja az Európai Uniónak, de nagyra értékelt partnere Magyarországnak. Egy barát!” – üdvözölte a Szent László Kápolnában megjelent vendégeket Breuer Klára. Az NKE nemzetközi igazgatója megköszönte a német nagykövetnek hogy a vírushelyzet ellenére eleget tette a meghívásnak és megkérte, hogy mondja el véleményét az európai közös fellépés lehetőségéről, a tagállamok közti kötelékek mélyítéséről. Breuer Klára úgy fogalmazott: „Ha az Európai Unió történetének döntő pontján vagyunk, akkor a közös fellépés lehetősége, az európai szolidaritás és a közös értékek szükséges eszközök lesznek”.

 „A Ludovika Nagyköveti Fórum az egyetem egyedi, különleges programsorozata, amely lehetőséget teremt, arra, hogy aktuális politikai, gazdasági és szociális kérdéseket vitassunk meg” – köszöntötte a fórum résztvevőit Koller Boglárka. A nemzetközi rektorhelyettes elmondta, hogy a jelenlévők első kézből kaphatnak információkat a német elnökség programjáról, az Európai Unió Tanácsának céljairól, az Európai Unió jelenéről és jövőjéről. Németország belpolitikájának alakulása legalább olyan fontos, mint külpolitikai akcióinak és az EU-s szintű cselekedeteinek vizsgálata. „Ez egy olyan játék, amelyet egyszerre játszanak belpolitikai és európai uniós szinten is” – hangsúlyozta Koller Boglárka.

A nagykövet felidézte a korábbi német elnökségek tapasztalatait, illetve emlékeztetett az Európai Unió történetének fejlődésére. „Az EU évek óta krízis-módban üzemel: a küzdelem tíz évvel ezelőtt kezdődött a pénzügyi válsággal, folytatódott a migráns és bevándorlási válsággal, most pedig a COVID-19 okozta kihívásokkal kell szembenézni” – fogalmazott Johannes J. Haindl, aki hangsúlyozta: az elnökség célja, hogy az EU megerősödve jöjjön ki a krízisből. Ezután sorra vette a német elnökség programjának fő célkitűzéseit, amelyekkel országa erősíteni kívánja az Európai Uniót: bár a koronavírus okozta válság következményeinek hosszú távú kezelése szerepel prioritásként a megfogalmazott célok között, de tenni kell a gazdasági és társadalmi talpra állásért, egy erősebb és innovatívabb Európa létrejöttéért, mely a méltányosság, fenntarthatóság, a biztonság elvein és a közös értékek konszenzusán tud majd megvalósulni. Az Európai Unió Tanácsának német elnöksége tehát a COVID-19 világjárvány leküzdésére összpontosít: a vírus terjedésének megfékezésére, az európai gazdaság helyreállásának támogatására, valamint Európa társadalmi kohéziójának erősítésére helyezi a hangsúlyt, mindezt az európai szolidaritás és a közös érdekek égisze alatt. „Kezdetben a cél egy jobb jövő építése volt, mára pedig az Európai Unió globális szereplővé vált, amely kész megküzdeni bármilyen kihívással. Többé már nem egy békés világ építése a cél, s ehhez új narratívákra van szükség” – fogalmazott Johannes Haindl. A német nagykövet előadásában kitért még számos egyéb, az Unió jövőjét formáló kérdésre is: beszélt a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességéről, a nemek közötti egyenlőség erőteljesebb előmozdításáról, a digitális és gazdasági átalakulás kihívásairól, de szólt arról is, hogy hogyan képzeli a jelenleg érvényben lévő migrációs politika felülvizsgálatát, s új irányok kijelölését.

Az előadásokat követő panelbeszélgetésen Prőhle Gergely volt berlini magyar nagykövet, a Stratégiai Tanulmányok Intézet igazgatója beszélt a német-magyar kapcsolatok alakulásáról, valamint arról, hogy a stratégiai döntéseken túl fontos szerepet játszanak érzelmi megfontolások is a két állam közti kapcsolat alakulásában. A beszélgetés másik résztvevője, Hettyey András a német-magyar kapcsolatok történetére, illetve a kritikus történelemszemléletre hívta fel a figyelmet. Az egyetemi docens beszélt a német-magyar gazdasági kapcsolatok jelentőségéről és Közép-Európa jövőjéről is.

„Az én célom, hogy felhívjam mind a két fél figyelmét közös érdekeinkre, mert sokszor több közös van bennünk, mint ami kívülről látszik” – ezekkel a gondolatokkal zárta az estét Johannes J. Haindl nagykövet.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes