NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Felkészülés az alapfelkészítésre - NKE RTK 4. rész

Tisztelt Leendő Elsőéves Hallgatótársaink! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önöknek abban, hogy az augusztusban kezdődő rendészeti alapfelkészítés intenzív szakaszában a fokozott fizikai igénybevételre történő felkészülésük megfelelő legyen. Ennek érdekében egy olyan opcionális 6 hetes edzésprogramot készítettünk Önöknek, amely egy stabil alapot biztosíthat a kondicionális képességeik fejlesztéséhez. Eszközök nem, vagy csak minimálisan szükségesek, alapvetően saját testsúllyal végrehajtott gyakorlatsorozatokra épül a program.

Statikus gyakorlatok

A fentebb leírt edzések mellett fontos a statikus erő fejlesztése is. A következő gyakorlatok nyújtanak segítséget ebben, amelyeket az edzések mellett, vagy pihenőnapokon is végre lehet hajtani. A statikus erőfejlesztés kiemelten fontos szerepet nyer a lőkiképzés és az intézkedéstaktika foglalkozásokon. Végrehajtásuk során fokozott figyelmet kell fordítani a szabályos teljesítésre.

Gyakorlat

Fázis 1

Fázis 2

Fázis 3

Előre tartás *

90 másodperc

120 másodperc

180 másodperc

Oldalra tartás**

60 másodperc

90 másodperc

120 másodperc

Alkartámasz-tartás

45 másodperc

60 másodperc

90 másodperc

Fekvőtámasz-tartás

45 másodperc

60 másodperc

120 másodperc

Guggolástartás falnál

60 másodperc

90 másodperc

120 másodperc

 

Előre tartás*: 1-1,5 kilogramm súllyal (például: tejesdoboz, ásványvizes palack stb.)

Oldalra tartás**: 0,5 kilogrammos súllyal karonként (például: fél literes ásványvizes palack stb.)

A fentebb megjelölt időintervallumok az egyes fázisok végére elérendő minimum célok. Amennyiben a fázisok elején még nem tudja végrehajtani megszakítás nélkül, akkor is végre kell hajtani több szakaszban. A cél, hogy a fázisok végére megszakítás nélkül sikerüljön teljesíteni a megjelölt időket.

 

További javaslatok

 

Bemelegítés

Minden edzés megkezdése előtt erősen javasolt az alapos bemelegítés. Ennek ki kell terjednie az ízületek teljes átmozgatására, valamint az izmok vérellátásának fokozására a sérülésveszély csökkentése érdekében.

Nyújtás

Az edzéseket követően a regeneráció elősegítése, valamint szintén a sérülésveszély csökkentése érdekében javasolt az izmok és ízületek alapos, kiterjedt nyújtása.

Táplálkozás

Ajánlott az alapfelkészítés intenzív szakaszára történő bevonulást megelőzően magas minőségű táplálékot fogyasztani, amely mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességre pozitív hatást gyakorol. Nem szükséges szigorú diétát tartani, azonban javasolt az étrend átgondolása. Néhány konkrét példa:

·         emelt folyadékfogyasztás (lehetőleg víz, vagy izotóniás ital)

·         nehéz, zsíros ételek mennyiségének csökkentése

·         több magas fehérjetartalmú étel fogyasztása (pl. tojás, húsok, tejtermékek, hüvelyesek)

·         magas cukortartalmú ételek mennyiségének csökkentése