NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Sanghaji vendégek az NKE-n

A Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia (SASS) magasrangú vezetői tettek látogatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, május 21-én. A megbeszéléseken szó volt a két intézmény bemutatkozása mellett az együttműködés erősítéséről is.

A Ludovika Campus Oktatási Központjában tartott eseményen Odrobina László nemzetközi és pályázati igazgató hangsúlyozta, hogy a kínai-magyar kapcsolatok nemcsak egyetemi, hanem államközi szinten is jelentősek, további elmélyítésükben pedig NKE-nek is fontos szerepe lehet. A már meglévő együttműködések említése mellett a Nemzetközi és Pályázati Igazgatóság vezetője beszédében röviden bemutatta az egyetem karait is.

A Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia felépítéséről és működéséről Zhang Zhaoan, a szervezet alelnöke beszélt. Elhangzott, hogy intézményüknek 27 kutatóintézete van, amelyek a társadalomtudomány teljes spektrumát lefedik. Saját kiadóval is rendelkeznek és náluk jelenik meg a Kína-szerte ismert és nemzetközi viszonylatban is jó nevű Social Sciences Weekly című tudományos hetilap is. Az alelnök elmondta, hogy az intézmény alapszakos képzést nem folytat, mesterszakos és doktori képzésük azonban több is van, ezeken felül pedig egy posztgraduális kutatóintézettel is rendelkeznek. Nemzetközi együttműködéseik – az NKE-hez hasonlóan – szerteágazóak, és évente több alkalommal szerveznek tudományos konferenciát társadalomtudományi és sinológiai témákban.

Az eseményen köszöntőt mondott Gál István László, a Nemzetbiztonsági Intézet egyetemi tanára, aki 2013 óta ápol kínai szakmai kapcsolatokat és a SASS-szal számos közös kötet kiadásán, például a magyar BTK kínaira fordításán is dolgozott. Krajnc Zoltán ezredes, a Katonai Vezetőképző Intézet egyetemi tanára a hadtudomány terén ismertetett számos lehetséges kapcsolódási pontot, külön kiemelve az NKE-n nemrégiben megjelent, egyedülálló, ókori kínai hadtudományi klasszikusokat magyarul bemutató kötetet.

A kínai fél részéről Duan Gang, Wang Fang és Cheng Jie a SASS kiadójának képviseletében a közös publikációs lehetőségekről beszéltek, mivel a fent említett Social Sciences Weekly című tudományos hetilap mellett további 26 kiadvány megjelentetésével is foglalkoznak.

Az NKE kínai kapcsolatait P. Szabó Sándor, a Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ vezetője mutatta be. A szakember szólt arról is, hogy az intézet egyfajta kapuként működik az egyetem kínai partnerei számára. Nagy Judit a Rendészettudományi Kar, Tózsa István az Államtudományi és Közigazgatási Kar, Huszti Nóra a Víztudományi Kar és Miskolczi Barna a Nemzetbiztonsági Intézet képviseletében osztotta meg gondolatait és azonosított lehetséges együttműködési felületeket.

A megbeszéléseken a SASS vezetői több publikációs lehetőséget is felajánlottak az NKE kutatói számára, valamint egy együttműködési megállapodás megkötésével javasolták hivatalossá tenni a két intézmény közötti szakmai kapcsolatot.

 

Szöveg: Ondrék József

Fotó: Szilágyi Dénes