NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A pályakezdők mentorálásának tapasztalatai a rendvédelemben

A pályakezdők beillesztését elősegítő mentorálás tapasztalatait vitatták meg szakemberek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott, előadásokkal egybekötött műhelybeszélgetésen. A Belügyminisztérium által kiválasztott 158 fő képzését követően tavaly 40 rendvédelmi szerv vett részt az NKE által lebonyolított mentori pilot programban. Ennek eredményeinek, hatásainak vizsgálatára egy monitoring koncepció készült, amely alapján megvalósult a mentoráltak elégedettség mérése, a mentorálási naplók valamint a részvevőkkel folytatott helyszíni interjúk feldolgozása.

„A versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlásának stratégiai támogatása” című  KÖFOP projekt keretében a pályakezdők beillesztését elősegítő közszolgálati mentori program koncepciójának, képzési hátterének kialakítása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladata. Az április 16-i rendezvényen a mentori pilot programban résztvevő mentorok, valamint az érintett rendvédelmi szervek (rendőrség, katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtás, Nemzeti Adó- és Vámhivatal) vezetői és delegáltjai mondták el tapasztalataikat. Csóka Gabriella, a Belügyminisztériummal konzorciumi partnerségben megvalósuló projekt szakmai vezető helyettese köszöntőjében elmondta: a monitoring vizsgálat egyik legfontosabb eleme a mentorálási folyamatban résztvevők értékelésének közvetlen megismerése egy olyan műhelymunka keretében, amelynek mind a mentorok, mind a rendvédelmi szervek aktív szereplői. Ezért különösen jelentős, hogy az érintett szervek több mint kétharmada elfogadta a meghívást, és fontosnak tartotta a véleménycserét és közös gondolkodást. „Azok a mentorok, akik a szervezet elismert, megbecsült tagjai, hatást tudnak gyakorolni a környezetükre, növelve a befogadási készséget, elérve az új belépő szakmai, emberi támogatását, mintegy mintát adva ezzel a kollégáknak”- összegezte a monitoring vizsgálat eddigi tapasztalatait a szakember.

Kovácsné Szekér Enikő ezredes, a BM Közszolgálat-fejlesztés és Stratégiai Főosztály vezetője kiemelte, hogy a projektben egy olyan mentori keretrendszer kialakítása a cél, amely általános alkalmazhatóság mellett szervezetspecifikus elemekkel is bír, ezáltal hatékonyan támogathatja a közszolgálati szervezetekben megvalósuló mentorálási folyamatokat. A mentori tevékenység nívójának megteremtése érdekében elengedhetetlenek a mentori pilot programból nyert tapasztalatok, amelyek a mentori rendszer módszertanának véglegesítése során is nélkülözhetetlenek.

Malét-Szabó Erika alezredes, a BM Vezetőképzési, Továbbképzési és Tudományszervezési Főosztály főtanácsadója ismertette a közszolgálati mentorok kiválasztásával kapcsolatos tapasztalatokat. Elmondta, hogy vizsgálták a jelöltek közszolgálati alapkompetenciáit, mentori kompetenciáit, valamint szakmai tapasztalatait és a mentorálással kapcsolatos motivációit. Szakács Édua, az NKE ÁKK Emberi Erőforrás Intézet tanársegédje és a projekt mentori szakterület koordinátora összefoglalta a pilotot előkészítő tevékenységeket, felelevenítette a mentorálás folyamatát, és bemutatta a mentoráltak körében végzett elégedettségmérés eredményeit. Kiemelte, hogy a mentoráltak fontosnak tartják a program működtetését és egyértelműen pozitívan értékelték azt, valamint a mentorok felkészültségét és támogató hozzáállását is. 

A monitoring tevékenységek alapvető célja a pilot projekt eredményeinek vizsgálata, és a szükséges, lehetséges beavatkozások, korrekciós és fejlesztési lehetőségek meghatározása. Bertalan Tamás szerint a monitoring tevékenység eredményeképpen megállapítható, hogy a kitűzött szakmai, szervezeti célokat elérték a projektben tevékenykedők. A projekt monitoring szakértője elmondta: a visszajelzések alapján egyértelművé vált, hogy a mentori rendszer keretein belül a beilleszkedéssel kapcsolatos kihívásokat a szervezet meglévő humánerőforrás tartalékaira, értékeire alapozva sikerrel lehet kezelni. Elhangzott, hogy a mentorok elkötelezettsége, motivációja, pozitív hozzáállása nem csak a pályakezdőknek szolgál követendő mintaként.

Az előadásokat követően a mentori pilot program tapasztalatait a résztvevők fórumbeszélgetéseken dolgozták fel. A program eredményeit a workshopokat vezető szakértők, Malét-Szabó Erika, Menner Ákos, Szakács Gábor és Orosz Lajos mutatták be, külön hangsúlyozva a résztvevők javaslatait a mentori program továbbfejlesztésével kapcsolatban.

 

 Fotó: Markó Alma Dorina


Címkék: mentorképzés