NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Science Park épül egyetemi és önkormányzati együttműködésben

Közös Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorai, valamint Józsefváros polgármestere.

A Semmelweis Egyetemen tartott ünnepélyes aláíráson Merkely Béla történelmi, ipar- és tudománytörténeti pillanatnak nevezte az eseményt. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a Józsefvárosban létrejövő Science Park új korszakot nyit meg nemcsak az érintett egyetemek, de a magyar tudomány és felsőoktatás történetében is. Elhangzott, hogy az orvos- és egészségtudományok területén a tudás kétévente megduplázódik és nemzetközi szinten is az egészségipar az egyik leggyorsabban fejlődő kutatási terület. Ezért is fontos az egyetemek közötti stratégia együttműködés és az ennek eredményeként megvalósuló tudáspark, amely meghatározó szerepet játszhat a mindennapi gyógyításban és betegellátásban is gyorsan hasznosítható kutatások, tudásanyag megújításában. Merkely Béla szerint a Science Park célja az is, hogy szoros, de egyben rugalmas együttműködést alakítson ki az egészségipari, gyógyszeripari, orvostechnikai és biotechnológiai piaci szereplőkkel, valamint a kutatás-fejlesztés és az innováció terén kiemelten támogassa a nemzetstratégiai szempontból fontos hazai együttműködéseket. A rektor szólt arról is, hogy a tudáspark létrehozására irányuló törekvések egybevágnak a felsőoktatás versenyképességének növelését, a kutatás-fejlesztés-innováció megújítását célzó kormányzati elképzelésekkel.

„Az egészséges társadalom előmozdítását is támogatja ez az együttműködés”- hangsúlyozta Szuromi Szabolcs. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora elmondta, hogy intézményük az információs és bionikai kutatások mellett elsősorban az etikai vonatkozását kívánják erősíteni a projektnek. A biotechnológia, a mesterséges intelligencia és a robotika területén ugyanis olyan új megoldások születnek napjainkban, amelyek jogi következményekkel és társadalmi hatásokkal járó etikai kérdéseket is felvetnek – mutatott rá a rektor. Elhangzott, hogy ez a kutatási terület nemzetközi szinten is felívelőben van, így hazánk számára is nagy lehetőséget jelent az, ha a tudáspark létrehozásával be tudunk kapcsolódni ezekbe a folyamatokba.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az idén 250 éves Semmelweis Egyetem és a hamarosan négyszáz éves Pázmány Péter Katolikus Egyetem az NKE-t választotta partnerként ehhez a projekthez. „Mindent meg fogunk tenni, hogy az általunk képviselt specialitásokat, az oktatott tudásanyagot és a közszolgálati igényeket meg tudjuk jeleníteni a projektben”- tette hozzá Koltay András.

Sára Botond hatalmas mérföldkőnek nevezte a tudáspark létrehozását, nemcsak az oktatás, de a város és az egész ország számára is. Józsefváros polgármestere szerint a Science Parkhoz kapcsolódó tevékenység növeli az egészségbiztonságot, az innovációt, és fejleszti a tudományos életet. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a fejlesztés nemcsak a kerület egyetemváros jellegét erősíti, de egész Magyarország számára monumentális jelentőségű lesz.

A felsőoktatás és az ipari szereplők együttműködésével létrejövő tudásparkban olyan fejlesztések várhatók, melyek a mesterséges intelligencia alkalmazásával segítik az egyes képalkotó diagnosztikai folyamatokat, javítják az orvosi ellátás hatékonyságát, valamint új lendületet adnak a hazai bionikai, orvostechnológiai és gyógyszeripari fejlesztéseknek. A fejlesztések fontos részlét képezi az élő természet tudásanyagának átültetése a műszaki és a haditechnikai gyakorlatba, amelynek elengedhetetlen része az adatvédelem és a bioterrorizmus elleni védelem is. Emellett a Science Park várhatóan segíti az egyetemi tudásbázison alapuló, kisebb, koncentrált, technológia-intenzív vállalatok létrejöttét is.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes