NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Nyílt nap az NKE bajai campusán

A vízügyi szolgálat mellett a Magyar Víziközmű Szövetség, valamint számos víziközmű szolgáltató is részt vett az NKE Víztudományi Kar bajai nyílt napján. A vízügyi szakközépiskolákból és a környékbeli gimnáziumokból érkező diákok megismerkedtek a kar képzéseivel és különböző szakmai bemutatókon is részt vehettek.

A tavaly decemberi nyílt nap után január 17-én újra megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai campusa. Köszöntőjében Kovács Gábor, az intézmény oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: a víz egy stratégiai ágazat, így a Víztudományi Karon olyan szakembereket képeznek, akik a víztudománnyal, a vízbiztonsággal foglalkoznak majd a jövőben. A rendőr dandártábornok szerint a karra jelentkezők nemcsak egy szakmát, hanem egy hivatást is választanak maguknak. Az egyetemi vezető szólt arról is, hogy a következő években jelentős infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor a bajai campuson, amelynek révén a képzés is korszerűsödik majd. A rektorhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízügyi mérnöki pályán nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségek és anyagilag is egyre jobban megbecsülik a szakma képviselőit.

„A vízügyi szakma is a közszolgálat része, így az ágazatban meghatározó az állam jelenléte, amely a jövőben sem változhat” – fogalmazott előadásában Bíró Tibor. A Víztudományi Kar dékánja szólt arról, hogy jelenleg három alapképzésre jelentkezhetnek az érdeklődők, akik végzésük után már egy új mesterszakon is folytathatják tanulmányaikat. A bajai kar előnyeit sorolva elmondta, hogy a karon nagyon jelentős a gyakorlati képzés szerepe, a hallgatók közszolgálati ösztöndíjas képzésben vehetnek részt és a Magyar Mérnök Kamara által is elismert piacképes tudást szerezhetnek a tanulmányi évek alatt. A dékán szólt a következő időszak fejlesztéseiről is, így például arról, hogy új, korszerű laboratóriumok jönnek létre és megújulnak a kar mérőtelepei is. Bíró Tibor hangsúlyozta, hogy a karon szerzett diplomával akár az állami, akár a magánszektorban nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségek, hiszen „a jövő szakembereit képezik Baján”. Elhangzott az is, hogy fontos szerepet szánnak a tehetséggondozásnak és a hallgatói élet is egyre aktívabb a campuson.

A kar jogelőd intézményében végzett a nyílt nap egyik előadója, Kurdi Viktor is. A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint a vízügyi ágazatban folyamatosan szükség van a korszerű ismeretekkel rendelkező tehetséges fiatalokra, akik a víziközmű szolgáltatóknál is el tudnak helyezkedni a diplomájuk megszerzését követően. Személyes élményeit megosztva számolt be arról, hogy a vízhiány milyen problémákat okoz például az afrikai országokban. Elmondta, hogy hazánk alapvetően jó adottságokkal rendelkezik ezen a téren, de számos tennivaló van ebben az ágazatban is. „Szükség lesz egy jelentős hálózatrekonstrukcióra, új tisztítási technológiák bevezetésére és az energiahatékonyság kérdését is meg kell oldani”- sorolta a jövőbeni feladatokat.  

A nyílt napon a vízügyi szolgálat szakemberei is segítették a pályaválasztás előtt állók tájékozódását. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője és Fodor Zsuzsanna, a szervezet szakmai referense személyes tapasztalataikon keresztül mutatták be az érdeklődőknek a szakma főbb jellemzőit. Hangsúlyozták, hogy egy nagyon összetartó közösséget alkotnak a vízügyesek, akik egy hitvallást és egy életérzést is kapnak, amikor ezt a szakmát választják.

A nyílt napon a résztvevők megismerkedhettek a kari könyvtár szolgáltatásaival, a kollégiumi elhelyezkedési lehetőségekkel és megtekinthették az oktatási laboroknak is helyt adó Víztechnológiai Oktatóbázist.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: nyílt nap VTK 2019