NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Magas rangú kínai delegáció az NKE-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerének fontos elemei a kínai partnerintézmények. A már meglévő távol-keleti kapcsolatok további elmélyítését kezdeményezve a Kelet-Kínai Állam- és Jogtudományi Egyetem (East China University of Political Science and Law (ECUPL)) magas rangú delegációja látogatott el a Ludovika Campusra december 6-án.

A delegációt Prof. Min Hui, a kínai partnerintézmény rektorhelyettese vezette, valamint tagja volt még prof. Zhang Mingjun, a Politológiai és Közigazgatási Kar dékánja, Prof. Yi Yidian, a Társadalmi Fejlődés Kar dékánja, Huang Qiaorong, a Hallgatói Ügyek Központjának igazgatóhelyettese, és Zhu Ruohan, a Nemzetközi Mobilitási Központ munkatársa.

Az ECUPL és az NKE kapcsolata már hagyományosan jónak mondható. Korábban He Qinhua, az ECUPL rektora is járt Budapesten, ez év szeptemberében pedig  Prof. Dr. Patyi András rektor úr vendégprofesszorként tartott előadásokat Sanghajban, ahol további egyeztetéseket is folytatott az egyetem vezetővel a két intézmény közötti kapcsolatok további fejlesztése céljából. Az első kapcsolatfelvételek már 2013-ban megtörténtek a két intézmény között, melyet egy évvel később együttműködési megállapodás aláírása és egy közösen rendezett tudományos konferencia követett. 2015-ben ERASMUS+ megállapodás aláírására is sor került, így a hallgatói és oktatói mobilitás is beindult a két egyetem között.

A Kelet-Kínai Állam- és Jogtudományi Egyetem a jogi képzés területén - a Kínai Oktatási Minisztérium hivatalos felsőoktatási rangsora szerint -, az ország legkiválóbb egyetemei közé tartozik. Az intézmény nagy hatást gyakorol Sanghajra és Kína legfejlettebb földrajzi régiójára, a kelet-kínai térségre. 1952-ben jött létre kilenc felsőoktatási intézmény jogi, államtudományi és szociológiai tanszékeinek egyesítése útján. Az elmúlt évtizedek alatt az egyetem fokozatosan fejlődött multidiszciplináris egyetemmé, ahol közgazdaságtant, menedzsmentet, pénzügyeket, idegen nyelvet is oktatnak. Az intézménynek több mint 21000 hallgatója, és hozzávetőleg 1400 alkalmazottja van. 18 egyetemi karral rendelkezik, alap-, mester- és doktori képzést egyaránt folytat.

A kínai delegációt az egyetem részéről Prof. Dr. Patyi András rektor, Dr. habil. Nyikos Györgyi, mb. nemzetközi rektorhelyettes, Prof. Dr. Kis Norbert, az Államtudományi és Közigazgatási Kar dékánja, Dr. Peres Zsuzsanna, az ÁKK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, Dr. P. Szabó Sándor, a Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ vezetője, valamint Veres Erzsébet, a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezetője fogadta.

A nagyon pozitív hangulatú megbeszélésen a felek elégedettek voltak a már meglévő kapcsolatok alakulásával és egyetértettek abban, hogy ezt még tovább szeretnék mélyíteni. A kínai fél komoly elkötelezettségét jelzi, hogy az intézmények közötti kapcsolatok menedzselésére külön szervezeti egységet hoz létre saját intézményében. Ezt a feladatot az NKE esetében a Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ látja el. Mindkét intézmény méri a közigazgatás versenyképességét, így ez egy közösen is vizsgálható terület lehet. Az NKE Jó Állam jelentése a kínai félnek is mondhat újakat, és mutathat olyan jó gyakorlatokat, amelyekkel az országuk közigazgatását hatékonyabbá tehetik. Az együttműködésből azonban az NKE is profitálhat, hiszen köztudott, hogy Kína a digitalizációban Magyarország előtt jár, és a digitális megoldásokat a közigazgatásban is nagyobb arányban alkalmazzák.

A szakmai és tudományos együttműködés mellett mindkét egyetem fontosnak tartja a hallgatói és oktatói mobilitás további élénkítését is. Már most is tanulnak magyar diákok az ECUPL-on, de mindkét intézmény célul tűzte ki a programban résztvevő hallgatók számának növelését. Patyi András kezdeményezte, hogy a jövő év első felében Budapesten szervezzenek egy olyan szakmai programot, melynek keretében az NKE hallgatói, oktatói és más munkatársai információt kaphatnának a mobilitásról, az oktatók és kutatók pedig szakmai kapcsolataikat ápolhatnák. A Kelet-Kínai Állam- és Jogtudományi Egyetem megismerésén túl lehetőség nyílna arra, hogy Sanghaj mellett a kelet-kínai régióról is képet kapjanak az érdeklődők.

 

Szöveg: Ondrék József

Fotó: Szilágyi Dénes